2023.01.28
Károly, Karola
Kezdőlap Belföld Halálra késelték a születésnapos francia fiút, aki ünnepelni jött Budapestre

Halálra késelték a születésnapos francia fiút, aki ünnepelni jött Budapestre

Csodálatos, álomszerű utazásnak indult, de tragédia és örök életre szóló, szívbe markoló fájdalom lett belőle. A 25 esztendős Clément Bouly a barátnőjétől a születésnapjára kapta a budapesti kirándulást: a fiatal lány úgy gondolta, mesés három napot tölt majd együtt a szerelmével a magyar fővárosban. A sors azonban közbeszólt, pontosabban D. Miklós.

Bouly először járt hazánkban, csak egy átlagos turista volt. Azon az átkozott reggelen hat óra körül leugrott reggeliért, pont akkor, amikor a 28 éves D. Miklós részegen tartott hazafelé. Soha nem találkoztak előtte, nem ismerték egymást. Az amerikai–brit állampolgárságú férfi átfutott az úton, egyetlen szót sem szólt, s minden indok nélkül megszúrta a késével. A francia fiatal nem élte túl a brutális támadást.

– A fiunk a barátnőjével jött Magyarországra, mert másnap lett volna a születésnapja, ezzel az úttal pedig a szerelme lepte meg. Tőle értesültünk a haláláról is. Sokkoló volt. A feleségem sikoltozott, sokáig el sem akarta hinni, mi történt a gyerekünkkel – mondta megtörten a Blikknek az áldozat édesapja, Joel. – Hivatalos tájékoztatást először nem is kaptunk, így a Budapestre érkezésünkig még reménykedtünk, hátha mégis életben van a fiunk. Sajnos, nem így volt.

A gyilkossággal vádolt D. Miklós anyja magyar, az apja pedig félig magyar származású. Jómódú családban nevelkedett, informatikát tanult, de az egyetemet nem végezte el. Banki applikációk fejlesztésével foglalkozott. A szakértők szerint bipoláris zavarral küzd, de beszámítható. Bár az elfogása után elismerte a bűncselekmény elkövetését, a bíróságon már azt állította, semmire sem emlékszik. Pedig beismerés esetén tíz év börtönnel megúszhatta volna… Igaz, egy emberéletért az sem sok.

Csaknem három hosszú esztendő telt a szörnyű nap óta, amikor a Ferenczy István utcában valósággal kivégeztek a francia fiatalembert. A gyilkost a közelmúltban állították először bíróság elé, a tárgyalásra az áldozat családtagjai is Budapestre utaztak. A hozzátartozók képtelenek feldolgozni fiuk értelmetlen halálát, és mindenáron tudni szeretnék, miért kellett elveszíteniük a gyermeküket. A kérdésre egyelőre nincs válasz. D. Miklós emlékezetkieséssel mentegeti magát, és nem tudja megmagyarázni, miért szúrta szíven a számára teljesen ismeretlen turistát.

– Meglepett és megdöbbentett bennünket a fiunk gyilkosa ellen kért enyhe ítélet. A tárgyaláson a jelenlétünkkel szerettünk volna tisztelegni Clément előtt, és emlékeztetni a hóhérját, hogy nem csak egy vele közel egykorú fiatalember életét oltotta ki, hanem egy egész családot és rengeteg barátot is tönkretett – magyarázta megtörten az édesapa.

Az áldozatot tíz nappal a halála után szállíthatták haza repülővel, a szülei pedig a koporsó lezárása előtt búcsúzhattak el tőle.

– Látszólag békésen aludt, az álmából viszont soha nem ébred már fel. Az édesanyja átölelte, megcsókolta, beszélt hozzá, megsimogatta az arcát és a kezét, megigazította a ruháját, és fényképeket, emléktárgyakat adott neki, hogy vigye magával a végső útjára. Azokat a pillanatokat nem lehet elfeledni. Akárcsak a hívás a halálhírről, örökre bevésődtek az ember emlékezetébe – tette hozzá Joel. – Nagyon nyugodt természete volt a fiunknak, mindig kerülte a konfliktusokat. Itthon tanult, számos sportot űzött, és dolgozott is. Nem értjük, hogyan keveredhetett bele ebbe az egészbe. Életünk végéig szenvedünk majd a hiányától.

A Lille városában élt fiú temetésén több mint 700 ember vett részt. Közel három év elteltével a szobája érintetlen, a szülei egyfajta emlékszobaként, szentélyként tekintenek rá. – Az áldozat édesapjának különösen fájdalmas, ami történt, hiszen az első, éppen várandós feleségét negyven éve, huszonhat esztendősen veszítette el egy autóbalesetben. A fiával most közös sírhelyben nyugszanak – beszélt a férfi szívbemarkoló, fájdalommal teli múltjáról a család jogi képviselője, dr. Jánó Christopher.

Indirekt/Blikk