2021.09.21
Máté, Mirella
Kezdőlap Belföld Gyilkos UV-B sugárzás lesz ma, mindenki meneküljön árnyékba

Gyilkos UV-B sugárzás lesz ma, mindenki meneküljön árnyékba

A következő napokban tovább erősödik a kánikula, többfelé 40 fok közeli csúcsértékeket is mérhetnek. Tizenkét megyére és a fővárosra másodfokú figyelmeztetést adott ki a tartós hőség veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőre, és ez a héten csak egyre durvább lesz: keddtől már harmadfokú figyelmeztetés jön.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jó tanácsa:

Napközben ablakot becsukni, redőnyt lehúzni! (Kintről szinte biztosan melegebb levegőt engednénk be a lakásba). Nagyon erős UV-B sugárzás mellett hőség lesz ma is, amelyet az ország északi, északkeleti felén enyhíthet itt-ott zápor vagy zivatar. A Dunántúlon feltámad a délies szél, de ennek már nem biztos, hogy frissítő hatása lesz.

Hétfőn Budapesten gomoly- és fátyolfelhők zavarhatják meg a napsütést, amelyekből délután, kora este záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A délies szél megélénkül, zápor zivatar környezetében viharossá is fokozódhat.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 35 fok körül alakul, estére 26 fok köré hűl le a levegő.

Országszerte számíthatunk felhősödésre, kora estétől záporokra, zivatarokra, leginkább a Szombathely–Békéscsaba vonaltól északkeletre. A déli, délnyugati szél a Dunántúlon megélénkül, helyenként megerősödik, majd a zivatar környezetében viharossá is fokozódhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet 33-37 fok között várható, estére 22-28 fok közé hűl le a levegő.

Hétfőn a Balaton Siófoknál 24, a Velencei-tó Agárdnál 26 fokos.

Kedden északkeleten számíthatunk gomolyfelhőkre, itt előfordulhatnak záporok, zivatarok is. A délnyugati szél helyenként megélénkül, zivatarban megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 32-38 fok között alakul.

Szerdán napos idő várható, kevés gomolyfelhővel. Északkeleten és a nyugati határ közelében előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. Az északnyugati, nyugati szél több helyen megélénkül, néhol megerősödik, zivatar térségében pedig viharossá is fokozódhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet 33-38, a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet pedig 16-23 fok között alakul.

Csütörtökre is marad a napos, helyenként felhős idő, szórványosan számíthatunk záporra, zivatarra. A déli, majd a Dunántúlon északnyugatira forduló szelet többfelé kísérik erős, zivatarban akár viharos lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 33-39, a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet pedig 17-24 fok között várható.

Pénteken szintén napos, helyenként felhős lesz az ég. Leginkább a nap második felében várható zápor, zivatar. Az északnyugati, majd délnyugati szél helyenként megerősödik, zivatar környezetében viharossá is fokozódhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet 29-37, a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet pedig 15-23 fok között várható.

Szombaton is enyhén felhős lesz az ég, helyenként záporral, zivatarral. Az északnyugati, nyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik, zivatarok környezetében viharossá fokozódhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet 27-34 fok között várható, a délkeleti, keleti tájakon lesz melegebb.

Vasárnap is napos, helyenként felhős időre számíthatunk, néhol előfordulhat zápor, zivatar. A keleti, majd délnyugati szél sokfelé megélénkül, időnként meg is erősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 27-36 fok között várható.