2021.06.17
Laura, Alida
Kezdőlap Belföld Gyász: Meghalt Szeremley Huba

Gyász: Meghalt Szeremley Huba

A hétvégén 81 éves korában elhunyt Szeremley Huba. Az egykori sztárborász 20 milliárd forintos vagyonával valaha az ország egyik leggazdagabb embere volt. Évek óta visszavonulva élt, miután lopási és csalási ügyben került elő a neve, holott korábban nagy kalandornak számított, egy időben nevétől zengett a Balaton-felvidék.

Szeremley 1940-ben született Budapesten, gimnázium után többek között teológiát tanult, majd 1967-ben egy sportrepülővel elhagyta az országot. Élt Ausztriában, Svájcban, Nigériában és Iránban. Gépészmérnökként áramot vitt törzsi kultúrában élő népeknek, kórházat alapított, amely annyi vagyont hozott neki, hogy mikor a rendszerváltás után hazaköltözött, már a leggazdagabb magyarok között tudhatta magát. Vagyonát 20 milliárd forint körülire becsülték, de szerinte ez túlzás volt. Nem titkolta, hogy Badacsonyban van gyémánttal kirakott borospincéje, és arról is ő mesélt, hogy egyszer Budapesten feltörték az autóját, benne egy sporttáskával, amelyben 50 millió forint készpénz lapult.

A Szent Orbán pincét 1992-ben alapította meg, vállalkozásaival nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Badacsony újból felkerült a borászati térképre. Május 15-én halt meg – írta a Blikk. Élete utolsó éveiben viszont már visszavonulva élt, lopási és csalási ügyben került elő a neve. Az egykori sztárborásznak ráment az egészsége, hogy bíróság elé citálták. A vád szerint 13 társával 200 millió forintot csaltak ki gyanútlan áldozataiktól. Tavaly januárban a Blikk megtalálta, hol él remeteként, akkor már több agyvérzésen volt túl elmondása szerint. Évről évre romlott az egészsége.