2021.10.23
Gyöngyi
Kezdőlap Címlap Elképesztő: jövőre 500 ezer forint lesz az átlagfizetés Magyarországon

Elképesztő: jövőre 500 ezer forint lesz az átlagfizetés Magyarországon

Az is kiderül, pontosan mikortól érjük el az átlagbér újabb szintjét, illetve, hogy melyek Magyarországon a legjobban fizetett területek. Ugyanakkor országosan továbbra is óriási különbségek vannak a fizetésekben.

Az idei és a jövő évi béremelkedések hatására 2022 második vagy harmadik negyedévében elérheti a bruttó 500 ezer forintot az átlagfizetés Magyarországon – írja a Világgazdaság hétfői lapszáma Varga Zoltánra, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzőjére hivatkozva.

A gazdasági lap megjegyzi, hogy az átlagbérnél jobban kifejezi a jövedelmi viszonyokat az úgynevezett medián bér: az a kereset, amelynél ugyanannyian kapnak többet, mint ahányan kevesebbet. Ez a fizetés úgy 80-100 ezer forinttal alatta marad az átlagbérnek, ezért érzik azt sokan, hogy csalóka lehet az átlagbér, ők messze nem keresnek annyit, mint az átlagfizetés.

A szakember szerint már idén is megközelíthetik a félmilliós szintet a hazai keresetek, a november-decemberi időszakban esedékes béren kívül juttatásokkal együtt az átlagfizetések az év végén átmenetileg bruttó 490 ezer forint körül alakulhatnak – szemlézi a cikket az MTI.

A nem rendszeres kereseti elemek az évnek ebben a szakaszában általában erőteljesen megdobják a fizetéseket. Tavaly decemberben is így történt, akkor 449 ezer forintig emelkedtek, ami több mint 40 ezer forinttal volt magasabb az éves átlagnál. Júniusban 436 ezer forint volt a nemzetgazdasági átlag.

A statisztikai hivatal adatai szerint több nemzetgazdasági ágban, mint a pénzügyi szolgáltatások területén, az IT-szektorban vagy a villamosenergia-iparban, már tavaly is félmillió forint feletti fizetésekkel lehetett találkozni. Idén a legjobban fizetett területek közé felzárkózhat az egészségügy is, az év elején indított bérfejlesztési programnak köszönhetően. Az autóiparban eközben már egymillió forint körül is keresnek a mérnökök.

Ugyanakkor országosan továbbra is óriási különbségek vannak a fizetésekben: a fővárosban tavaly kétszer annyit lehetett keresni, mint az egyik legszegényebbnek számító Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

Indirekt/Blikk