2023.05.29
Magdolna
Kezdőlap Címlap Brutális lesz a következő 5-10 tél az energiaárak miatt

Brutális lesz a következő 5-10 tél az energiaárak miatt

A belga energiaügyi miniszter figyelmeztet, hogy az elkövetkező 5-10 tél egész Európában szörnyű lesz, hacsak az Európai Unió nem tesz valamit az elszabaduló energiaárak ügyében. Tinne Van der Straeten gázárplafon bevezetését javasolja.

Az uniós kormányok igyekeznek feltölteni a földalatti tárolókat gázkészletekkel, hogy elegendő fűtőanyag álljon rendelkezésre az otthonok melegen tartásához a következő hónapokban, ám ezalatt Oroszország – amely tavaly az EU gázellátásának mintegy 40%-át szállította – drasztikusan csökkentette az Európába irányuló gázszállításokat.

A következő 5-10 tél szörnyű lesz, ha nem történik semmi. A forrásnál, európai szinten kell cselekednünk, és a gázárak befagyasztásán kell dolgoznunk – jelentette ki Van der Straeten vasárnap a Twitter-oldalán.

Van der Straeten szerint az árplafon bevezetése 770 euróval csökkenthetné az energiaszámlákat.

„Az európai energiapiac csődöt mondott, és sürgős reformra szorul. Sok család és vállalat számára ez már nem tartható fenn. A villamos energiát ugyanolyan olcsón termelik, mint tavaly, de rekordáron adják el. A reformmal a túlburjánzó túlnyereség ellen lépünk fel. A beszéd ideje lejárt, most már ideje dönteni. Állítsuk meg az őrületet!” – írja a politikus egy másik posztban.