2023.12.08
Mária
Kezdőlap Címlap Ajjaj: rengeteg embernek nő a törlesztőrészlete

Ajjaj: rengeteg embernek nő a törlesztőrészlete

Rohamléptekben emeli a kamatot az MNB, s mindez havi szinten változtatja meg a hiteltörlesztéseket.

A már felvett kölcsönök árazása csak a kamatfordulókor változhat. A hosszabb távra nem rögzített kamatozású hiteleket ugyanis bizonyos időközönként – 3, 6, 9 havonta, vagy évente – átárazzák a bankok az aktuális kamatkörnyezetnek megfelelően.

A változó kamatozású hitelek mellett azonban a hosszabb periódusú kölcsönök egy részénél is a következő évre esik a forduló. Összességében tehát a teljes fennálló jelzáloghitel-állomány 40 százaléka, mintegy 466 ezer szerződés árazódhat át a következő hónapokban. A második negyedév végén fizetési moratóriumban levő jelzáloghitel-állományon belül még magasabb az arány. E kölcsönök több mint felénél változik a kamat – írta meg a Népszava.

Az új hitelfelvételeknél viszont az MNB kamatemelésével arányban emelkedik kamatráta. A Bankmonitor összesítése szerint december első hetében 9 nagybank közül 6 érdemben emelt új lakáshiteleinek kamatán. November elejéhez képest így a jelenleg legnépszerűbb, 10 éves kamatperiódusú lakáshitelek teljes hiteldíjmutatója (thm) 0,37-0,87 százalékponttal emelkedett.

Egy 20 millió forintos, 20 éves futamidejű lakáshitel havi törlesztőrészlete 4-9,5 ezer forinttal emelkedhet. A teljes visszafizetendő összeg emiatt 0,9-2,3 millió forinttal lesz több. Az 5 éves kamatperiódusú lakáskölcsönöknél még jelentősebb a drágulás: 0,52-0,96 százalékponttal emelkedő thm mellett, 20 milliós kölcsön esetében havi 5.600-10.700 forintos törlesztőrészlet-növekedés jelentkezik, a teljes visszafizetendő összeg pedig 1,3-2,5 millió forinttal ugrik.

A kamatemelkedések oka, hogy mint lapunk is megírta, egy újabb korrekcióval csütörtökön 3,1 százalékról 3,3 százalékra növelte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a hitelintézetek számára fenntartott egyhetes betéti kamatot. Az immár hetente ismétlődő emelés célja a novemberben már 7,4 százalékra ugró infláció letörése. Elemzők éves átlagban idén és jövőre is 5 százalékos pénzromlást várnak.