2021.05.17
Paszkál
Kezdőlap Címlap A világ leggazdagabbjainak a válság alatt is brutálisan nőtt a vagyonuk

A világ leggazdagabbjainak a válság alatt is brutálisan nőtt a vagyonuk

Milliók veszítették el az állásukat a koronavírus-járvány kirobbanása óta, és tízmilliók voltak kénytelenek terveiket feladva szorosabbra húzni a nadrágszíjat. A világ leggazdagabb (dollár)milliárdosai ellenben koccinthatnak: a járvány első hulláma alatt összvagyonuk 27,5 százalékkal nőtt, ezzel elérte a 10,2 billió (!) dollárt, azaz a 3,1 billiárd forintot. Ennyi pénzük korábban még soha nem volt.

Mielőtt továbbmegyünk, érdemes talán számmal is leírni, mekkora összegről van szó: 3.119.415.878.600.460 forintról. Összehasonlításul: a magyar állam éves bevételeiből 145 év alatt (2165-ig!) lehetne összegyűjteni ezt a hatalmas összeget, amelyen a világ kétezer leggazdagabb embere osztozik.

A svájci UBS bank most közzétett jelentése szerint a szupergazdagok csak azt csinálták, amit válsághelyzetben mindig is az előnyükre fordítanak: kihasználják, hogy míg mások kénytelenek áron alul eladni, nekik módjukban áll bevásárolni. Így történt ez idén áprilisban is, amikor a koronavírus-járvány gazdasági hatásai jelentkezni kezdtek.

– A szupergazdagok azért tudták kihasználni a válságot, mert „volt gyomruk” felvásárolni a földbe állt részvényeket a tőzsdén – magyarázta Josef Stadler, az UBS bank vezetője. – Nyáron azután a részvények árai újra emelkedni kezdtek, de akkor már új tulajdonosaiknak hajtották a hasznot.

A Stadler által említett manőverben semmi törvénytelen, de talán még etikátlan dolog sincs. Az egyre csak növekvő jövedelmi különbségek mégis egyre nagyobb feszültséget generálnak világszerte.

– A „szupergazdag” azt jelenti, hogy valaki még az elképzelhető legnagyobb luxusban sem tudná elkölteni a vagyonát, még akkor sem, ha több száz évig élne. Akinek ennyi pénze van, könnyűszerrel fizethetne tisztességesebb bért a dolgozóinak, vagy fizethetne arányaiban jóval több adót. Még így is busás bevétel ütné a markukat sikeres vállalkozásaikért – mondta a The Guardiannak Luke Hilyard, a témát kutató High Pay Centre ügyvezető igazgatója.

Az UBS kutatása a kétezerből 209 dollármilliárdost tudott azonosítani, akik nyilvánosan áldoztak jótékony célra a koronavírus-válság kitörése után. Ők 2020 márciusa és júniusa között 7,2 milliárd dollárt, azaz 2,2 billió forintot adakoztak. Könnyen lehet azonban, hogy számos dúsgazdag ember egyszerűen nem kürtölte világgá jótékony adakozását hírét, a valós összeg tehát ennél jóval nagyobb is lehet.

Magyarország leggazdagabb embereiről legutóbb 2020 júniusában jelent meg összesítés. Ez azt állapította meg, hogy összvagyonuk 65 milliárd forinttal csökkent, amit javarészt az akkor még padlón lévő tőzsdei árak magyaráztak.

Indirekt/Blikk