2022.08.08
László
Kezdőlap Címlap A Sberbank kivonul Európából, így kaphatják vissza pénzüket a magyar ügyfelek

A Sberbank kivonul Európából, így kaphatják vissza pénzüket a magyar ügyfelek

Nem tudja folytatni a tevékenységét a magyar Sberbank. Az MNB visszavonta az engedélyét, a bankot végelszámolják, az ügyfelek a benn ragadt pénzét 100 ezer euróig kifizetik 10 napon belül. Megmutatjuk, hogy jutnak a pénzhez a betétesek, mit tegyenek a hitelesek.

Néhány napos szenvedés után végleg lakat kerül a magyar Sberbankra. Az anyavállalat fizetésképtelenségének kimondása nyomán előállt helyzetben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is határozatában visszavonta a Sberbank Magyarország Zrt. tevékenységi engedélyét és kezdeményezte a bíróságon annak végelszámolását. Ezt megelőzően az MNB először kétnapos bankszünnapot rendelt el hétfőre és keddre a magyar Sberbanknál, majd kedden azt közölte, hogy szerdától 30 napig 7 millió forintos betétkifizetési korlátozást vezet be a banknál. Mire azonban ez életbe lépett volna, jött a mostani bejelentés, ami a bank működésének végét jelenti. Mivel a bank működési engedélyét az MNB még március 1-én, a bankszünnapon vonta vissza, így a pénzkivételi lehetőség már meg sem nyílt az ügyfelek számára – derül ki a Bank360.hu összefoglalójából.

A bank ügyfeleinek betétjeit 100 ezer eurós összegig védi az Országos Betétbiztosítási Alap garanciája. Ezért ők 100 ezer eurós összegig 10 napon belül hozzájuthatnak a pénzükhöz forintban. Ezt a kártalanítás kezdete előtti nap hivatalos MNB árfolyama alapján számítják. Ez azt jelenti, hogy maximum 37 millió forint körüli összeghez juthatnak a betétesek. (Az MNB hivatalos euróárfolyama február 28-án 369,80 forint volt.) A szabályok szerint az OBA egy-két napon belül nyilvánosságra hozza a kártalanítás részleteit, ebben azt is meghatározza, hogy az ügyfelek miként kaphatják meg a pénzüket. Magáról az érintettségről nem kell bejelentést tenniük a károsultaknak, hiszen a Sberbank ügyféladatai az OBA rendelkezésére állnak. Azt majd az OBA által megjelölt módon meg kell határozni, hogy az OBA a betétes ügyfél részére hová, milyen új számlaszámra teljesítse a kártalanítást 100 ezer euróig.

Az MNB tájékoztatása szerint, ha az ügyfeleknek van máshol számlájuk, oda kérhetik a pénzt. Ha nincs, lesznek kifizető bankok, ahol számlát kell majd nyitni. Kis összegű kifizetések esetében lesz lehetőség postai kifizetésre is.

Arról, hogy ebben helyzetben mit érdemes tenniük azoknak, akiknek hitele van a Sberbanknak, itt lehet olvasni. Az ügyfelek az új bankszámlanyitáshoz itt tudnak szétnézni a lakossági bankszámla és vállalati számlavezetési ajánlatok között.

Az OBA-val szerencsére csak akkor kerül kapcsolatba az ember, ha balsorsa úgy hozza, hogy belekeveredik egy bankcsődben. Az érintett ügyfeleknek ezért most leírjuk, mi is az az OBA, hogyan működik, miként és mikor lesz a garanciájából pénz is a károsult betétesek számára.

Az Országos Betétbiztosítási Alap egy alap, amely a Magyarországon a hitelintézetek betéteseinek védelmére jött létre. Az OBA abban az esetben kártalanítja a betéteseket meghatározott összegig, ha a betétet kezelő hitelintézet fizetésképtelenné válik, és nem tudja a betéteket visszafizetni.

Az OBA betétbiztosítás garanciaként szolgál a betétek visszafizetésére. Az OBA működésének célja a betétesek kártalanításán túl a bizalom megőrzése a banki, lakástakarékpénztár, takarékszövetkezeti befizetések iránt. Az OBA így közvetetten Magyarország pénzügyi stabilitását is védi.

Mikor fizet az OBA?

Az Országos Betétbiztosítási Alap abban az esetben kártalanítja a betéteseket, ha

  • a Magyar Nemzeti Bank (MNB) visszavonja egy hitelintézet tevékenységi engedélyét, vagy ha
  • a bíróság elrendelte egy hitelintézet felszámolását.

Mennyit fizet az OBA?

Az általános OBA kártalanítási összeg maximum 100 000 eurónak megfelelő forint.

Egyes elkülönített számlán elhelyezett betétekre további, legfeljebb 50 000 euró összegben fizethető kártalanítás, ha a törvényben meghatározott feltételek teljesülnek.