2021.08.04
Domonkos, Dominika
Kezdőlap Belföld Fonogram-életműdíjat kapott Török Ádám, a hazai progresszív rockzene atyja

Fonogram-életműdíjat kapott Török Ádám, a hazai progresszív rockzene atyja

Török Ádám kapta idén a Fonogram-életműdíjat. A fuvolista, énekes, dal- és szövegíró több mint 50 éve van a színpadon.

Fotó: MTI/SOÓS LAJOS

Török Ádám munkásságát világszerte elismerik, és több nívós díjat bezsebelt már, köztük a Máté Péter-díjat, a Blues-patika életműdíjat és az eMerton-díjat is. A Mini együttes frontembere a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetettje, a világ 12 legjobb rockfuvolásának egyike, és most a Fonogram-életműdíjat is elnyerte. “Nagyon jól esett, nem számítottam rá, de úgy érzem, hogy 50 év zenélés után, 40 CD, LP és DVD után talán jó választás volt az én személyem” – mondta az énekes, aki 1968-ban találkozott először a fuvolával.

“Csodálatos találkozás volt, én és a fuvola valamikor 1968-ban a Traffic koncerten. Megtaláltuk egymást ezzel a csodálatos hangszerrel, amit azért is szeretek, mert nagyon hasonlít az éneklésre. Én úgy is játszom a fuvolán, megpróbálok kis dallamokat, nagy dallamokat úgy megszólaltatni, mintha énekelnék. Így elértem azt a sikert, hogy 50 év alatt nagyon sokan megszerették azt a zenét, amit én kitaláltam a barátaimmal” – emlékezett vissza Ádám.

Forrás: Youtube

A progresszív rockzene atyja azt is elmondta, már nagyon várja, hogy vége legyen ennek a szörnyű pandémiás időszaknak, tele vannak tervekkel, több nagy koncertjük is lesz a nyáron. “A zene nekem a szabadságot, a szárnyaló fuvola hangokat, az improvizációt jelenti, és hogy azt csinálom, amit akarok, és egész életemben az vagyok, aki vagyok” – tette hozzá az énekes.