2021.09.21
Máté, Mirella
Kezdőlap Belföld Fiola Attilát ünnepli az ország a franciák elleni gólja után: pedig nemrég...

Fiola Attilát ünnepli az ország a franciák elleni gólja után: pedig nemrég újra kellett tanulnia járni

Nemzeti hős lett Fiola Attila, a magyar válogatott labdarúgója, aki betalált Franciaország ellen az Európa-bajnokságon. A védő góljával a mieink vezettek, majd végül 1-1-re végeztek a vb-címvédővel szemben a Puskás Arénában.

A földkerekség legjobb nemzeti csapatának lőtt találatával, a világraszóló sikerrel az élet valamit visszaadott Fiolának, aki három év alatt a pokolból a mennybe jutott. Elképesztő, 2016 és 2019 között tartó kálváriája az öt esztendővel ezelőtti Eb-n kezdődött. Rögtön a mieink első mérkőzésén, Ausztria ellen (2-0) megsérült, a torna hátralévő szakaszában már nem léphetett pályára.

Ezután egyik csapás érte őt a másik után. A részleges bokaszalag-szakadás, a belső oldalszalag-sérülés, az arccsont- és a kézfejtörés mellett elviselhetetlen térdfájdalom gyötörte. A helyzete annyira drámaivá vált, hogy újra kellett tanulnia járni, a karrierje pedig veszélybe került…

– Az utolsó év volt a legrosszabb. Annyira fájt a térdem, hogy a kisfiammal sem tudtam játszani, mert képtelen voltam leguggolni. Az is szóba került, hogy be kell fejeznem a futballt – mondta a Nemzeti Sportnak korábban Fiola, akit volt csapattársa, Vinícius közbenjárásával végül a spanyol Barcelona orvosa műtött meg, neki köszönheti, hogy ma focizhat.

Na, és persze annak, hogy még a legnehezebb, legkilátástalanabb időszakban sem adta fel. Hihetetlen küzdeni tudása és akarata nélkül biztosan nem szerepelne a részben hazai rendezésű Eb-n. Nem futhatta volna le Benjamin Pavard-t és Raphael Varane-t, a franciák Bajnokok Ligája- és vb-győztes védőit, s aztán nem vette volna be a világ egyik legjobb kapusa, Hugo Lloris hálóját. A Puskás Arénában több tízezer magyarnak, a televíziók és a kivetítők előtt pedig több millió honfitársnak szerzett örökre felejthetetlen örömet.

Fiola a mérkőzés után kiment a lelátóhoz, megölelte a családtagjait, köztük kisfiát, Dominikot és feleségét, Nikolettet. Valamint a szüleit, akik először láthatták őt a helyszínen az Eb-n játszani. Öt évvel ezelőtt, az Ausztria elleni meccsre még nem tudtak kiutazni Franciaországba, csak később. Fiuk a sérülése miatt viszont már nem szerepelhetett a tornán.

Indirekt/Blikk