2024.03.05
Adorján, Adrián
Kezdőlap Belföld Ezt nézze, melyik kormánytagoknak van százmilliós megtakarításuk - nyilvánosak a vagyonnyilatkozatok

Ezt nézze, melyik kormánytagoknak van százmilliós megtakarításuk – nyilvánosak a vagyonnyilatkozatok

A kormány tagjai között igencsak nagy a szórás a vagyonnyilatkozatokat illetően: vannak, akik alig rendelkeznek megtakarítással, ám mások százmilliós vagyonnal büszkélkedhetnek.

Január 31-ig kellett leadniuk az országgyűlési képviselőknek, a köztársasági elnöknek és a kormánytagoknak a vagyonnyilatkozataikat. Az országgyűlés oldalán ezek az adatok mindenki számára elérhetőek is lettek.

Semjén Zsolt

A miniszterelnök-helyettes két II. kerületi lakás résztulajdonosa, emellett pedig egy balatonfenyvesi üdülő haszonélvezője.

8 millió forintja van készpénzben, hitelintézeti számlakövetelése 1,5 millió forint, tartozása nincs.

Szijjártó Péter

A külgazdasági és külügyminiszter résztulajdonosa egy győri lakásnak, egy balatonedericsi zárt kertnek és üdülőnek, illetve egy családi háznak Dunakeszin.

Értékpapírokban 3 millió forint megtakarítása van, hitelintézeti számlakövetelése pedig 27,4 millió forint, emellett 30 millió forinttal tartozik a szüleinek.

Varga Judit

Az igazságügyi miniszter felerészben tulajdonosa egy balatonhenyei családi háznak és további helyi beépítetlen területeknek, két budapesti lakásnak és egy garázsnak.

A férjével közös jelzáloghitelek összege 7,8 millió, valamint 93 millió forint. Beírta vagyonnyilatkozatába a mesterhegedűjét és a Yamaha által gyártott pianínóját is.

Varga Mihály

A pénzügyminiszternek állampapírban 10 millió 206 ezer forintja, részvényben pedig 8 millió 415 ezer forintja van. A kormányalakítás után leadott vagyonnyilatkozatában még nem volt adóssága, ám most már 1,6 millióval tartozik hitelintézetnek, míg magánszemélyeknek 57,5 millió forinttal.

2020 óta Gyenesdiáson bérelt családi házat garázzsal, amit meg is vett. Emellett két II. kerületi társasház és egy 626 négyzetméteres karcagi telek résztulajdonosa. Karcagon birtokol egy zártkertet is.

Nagy István

Az agrárminiszter nem bort iszik és vizet prédikál: a mezőgazdaságban utazik. A bevallása szerint a tulajdonában van egy dunaremetei szántó gazdasági épülettel, egy somlóvásárhelyi szőlő pincével, egy mecséri tanya legelővel, illetve egy várbalogi agyaglelőhely. Ezek mellett van egy horgászcsónakja és egy százcsaládos méhészete is.

Szerepel a vagyonnyilatkozatában egy mosonmagyaróvári családi ház és egy társasház, amelynek fele részben a tulajdonosa, egy fásított terület, valamint Újfehértón résztulajdonosa egy háznak is.

10 millió forintos életbiztosítása, 3 millió forint készpénze és 6 millió forint hitelintézeti számlakövetelése van. Gondol a nyugdíjas éveire is: nyugdíjpénztárban 4,1 millió forintot gyűjtött eddig.

Pintér Sándor

A belügyminiszter tulajdonosa, illetve résztulajdonosa több II. kerületi ingatlannak, valamint egy siófoki háznak és egy Szihalmon található nyaralónak.

Készpénzállománya 10 millió forint, a cégeladásból származó bevételét pedig még most sem elégítették ki, ami félmilliárd forint. Emellett a családi, baráti kölcsönök kategóriában is feltüntetett 605 millió forintot.

Gulyás Gergely

A Miniszterelnökséget vezető miniszter két ingatlant tulajdonol Budapest XI. kerületében: egy 95,3 és egy 52 négyzetméteres lakást.

Hitelintézeti számlakövetelése 13 millió 459 ezer forint, tartozása nincs.

Navracsics Tibor

A területfejlesztési miniszter Budakeszin egy 138 négyzetméteres és egy 83 négyzetméteres családi ház tulajdonosa 50 százalékban. Rigácson van egy 1661 négyzetméteres építési telke, valamint Balatonszemesen egy 47 négyzetméteres üdülője.

3 millió forintos megtakarítása és egy 25 millió forintos hitele is van.

Lázár János

Az építésügyi miniszter a feleségével osztozkodik egy 260 négyzetméteres hódmezővásárhelyi családi házon, valamint egy 13. kerületi budapesti lakáson. Szántói, erdői és legelői vannak Mártélyon, Mindszenten és Hódmezővásárhelyen, valamint szőlője Mádon.

Ingóságai között feltüntetett egy lízingelt és egy vásárolt Land Rover Defendere-t, valamint egy MINI Cooper S Cabriót. Gróf Széchenyi Zsigmond karosszékével is büszkélkedhet, ezen kívül értékes műtárgyak, festmények és egy nagy értékű kézirat tulajdonosa is.

Készpénzben és bankban 28 millió forintos megtakarítása van, de akad szépen tartozása is: személyi kölcsön 18 millió forint, beruházási hitel 32 millió forint, lízing 7,7 millió forint, a magánszemélyekkel szembeni tartozás 55 millió forint.

Rogán Antal

A Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője résztulajdonosa Szakonyfalu melletti szántóknak, erdőknek és réteknek. Takarékbetétes megtakarítása 245 millió forint.

Magánszemélyekkel szembeni tartozása 15,9 millió forint, találmányhasznosításból pedig 24 millió forint bevétele volt.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf

A honvédelmi miniszter a legtehetősebb a kormányból, legalábbis a vagyonnyilatkozata alapján.

Budapest XII. kerületében lakóházak, Badacsonytomajon háza és szőlője, Tabajdon egy 10373 négyzetméteres gazdaság, valamint egy 35 ezer és egy 42 ezer négyzetméteres erdő van a nevén. Gyulakeszin szőlője van, aminek a negyedrészét birtokolja.

Befektetési alapban 50 millió forintot tart.

A hitelintézeti számlakövetelése 773 millió forint, más szerződés alapján fennálló követelése százmillió forintra rúg.

Tartozása is van: 58 534 500 forint hitele van egy banknál.