2022.12.03
Ferenc, Olívia
Kezdőlap Belföld Ezentúl a Lukoilnál legfeljebb 20 liter üzemanyagot lehet tankolni

Ezentúl a Lukoilnál legfeljebb 20 liter üzemanyagot lehet tankolni

Épphogy felocsúdhattak a Mol ársapkát érintő változtatásainak sokkjából, egy újabb nehézségre kell felkészülniük a magyar autósoknak, ha tankolni szeretnének. A Lukoil is úgy döntött ugyanis, hogy korlátozza az egy tranzakció során tankolható üzemanyag mennyiségét.

A Világgazdasággal a hálózat tulajdonosa és üzemeltetője, a Normbenz Magyarország Kft közölte, hogy a kisnyomású kútoszlopokon egyszerre 20 litert, a nagynyomásúakon 150 litert lehet a tankba tölteni.

A tulajdonos elmondta, hogy az egyes egységek működésének a szüneteltetését is folyamatosan vizsgálja. A gazdasági lap kíváncsi volt rá, hogy a literenkénti hatósági árat milyen mértékben kellene emelni ahhoz, hogy nullszaldóssá váljon az ársapkás benzin és dízel forgalmazása a hálózat számára. A cég vezetője ezzel kapcsolatban közölte, hogy „mivel azonos a belföldi beszerzési és fogyasztói ár, az összes működési költség a töltőállomásokat üzemeltető Normbenz Magyarország Kft.-t terheli”.

Hozzátette, hogy a közműszolgáltatások árának folyamatosan emelkedése miatt a pontos kalkuláció problémát jelent, ezért nem tudott érdemben nyilatkozni. A Világgazdaságnak arra kérdésére, hogy mekkora a Lukoil által kiskereskedelemben eladott üzemanyagon belül az ársapkás és piaci áras termékek aránya, a vezető egyértelmű választ nem adott: az adat ugyanis üzleti titoknak minősül, a vállalat által piaci áron eladott termékek nagy része flottakártyás szerződésekhez kötődik.

A napokban bejelentett ársapkás tankolás további korlátozása, miszerint múlt hét óta csak magántulajdonban lévő járművek tankolhatnak 480 forintos áron, a Lukoil számára nem hozott számottevő változást. A benzinkutjaikon a benzines tranzakciók több mint 90 százaléka ugyanis magánszemélyekhez köthető.