2022.01.29
Adél
Kezdőlap Belföld Ez vár a buszsofőrrel részegen balhézó fiatalokra

Ez vár a buszsofőrrel részegen balhézó fiatalokra

A vád szerint két fiatal férfi tavaly nyáron egy zuglói megállónál agresszíven lépett fel a buszsofőrrel szemben, miután az az ittasságuk miatt leszállította őket a járatról. A sofőr védelmére kelt egy férfi, akit az egyik vádlott meg is ütött.

A vádirat szerint az ügy két vádlottja – egy 30 éves és egy 27 éves férfi – két másik ismerősükkel együtt 2020. július 10-én kora hajnalban a XIV. kerületi Erzsébet királyné útja megállónál felszállt a 973-as jelzésű éjszakai buszra.

A négy fős társaságból a 30 éves vádlott erősen ittas volt, ezért a busz vezetője kiszállt a sofőrfülkéből, hátrament hozzájuk, majd felszólította őket, hogy szálljanak le a buszról, mert ilyen állapotban azon nem utazhatnak. A vádlottak és társaik a sofőr többszöri felszólítására végül leszálltak a buszról, a sofőr pedig visszaült a vezetőülésbe.

A vádlottak sérelmezték, hogy a buszsofőr leszállította őket a járatról, ezért a járdán a még nyitva lévő első ajtóhoz mentek, majd a nyitott ajtónál felkiabálva próbálták meggyőzni a sofőrt, hogy engedje őket vissza a buszra. Miután a busz vezetője ezt továbbra sem engedte, a 30 éves vádlott két kézzel megrántotta a busz első ajtaját, valamint leköpte a sofőrajtót védő plexiüveget, 27 éves vádlott-társa pedig többször is verekedésre hívta a busz vezetőjét.

A vádlottak nem engedték, hogy a sofőr becsukja a busz első ajtaját, azt többször megakadályozták, miközben egyre erőszakosabban, agresszívebben léptek fel a sofőrrel szemben, sőt, az első ajtónál felléptek a buszra.

Ekkor a sofőr segítségére és védelmére kelt egy, a buszon utazó férfi, aki odalépett az első ajtóhoz, és a vádlottakat – akik próbáltak ellenállni – letolta a buszról. Ennek során a 30 éves támadó a férfi utast ököllel a felsőtestén megütötte, a másik vádlott pedig folyamatosan verekedésre hívta a velük szembeszálló férfit.

A sofőr védelmére kelt utas fellépésének köszönhetően a busz vezetője végül be tudta csukni a jármű első ajtaját. Ekkor a 27 éves vádlott még belerúgott egyet az első ajtóba, majd mindkét vádlott többször, nagy erővel belerúgott a busz középső és hátsó ajtajába.

A Budapesti XIV. és XVI. Kerületi Ügyészség a 30 éves férfit közfeladatot ellátó személy támogatója elleni erőszak bűntettével, 27 éves – korábban már büntetett – társát pediggarázdaság vétségével vádolja. Az ügyészség indítványozta, hogy a bíróság a vádlottakkal szemben büntetővégzéssel börtön-, illetve fogházbüntetést, valamint pénzbüntetést szabjon ki azzal, hogy a szabadságvesztés végrehajtását mindkettőjük esetében próbaidőre függessze fel.

Az ügyhöz kapcsolódó videó az ügyészség közösségi oldalán, az alább csatolt linken megtekinthető. A felvételen a vádlottak garázda magatartása, valamint a sofőr védelmére kelt utassal szembeni erőszakos cselekménye látható.