KezdőlapBelföldÉvtizedes rekordot állított fel a kegyelmekkel Novák Katalin

Évtizedes rekordot állított fel a kegyelmekkel Novák Katalin

Novák Katalin 100 elítéltből csak kilencnek adott kegyelmet, mégis évtizedes rekordot állított fel a kegyelmi kérvények pozitív elbírásában.

A hvg.hu átnézte az Igazságügyi Minisztérium kegyelmi statisztikáit, amelyből kiderült, hogy tavaly Novák Katalin 446 elítéltből 40-nek adott kegyelmet, ami 8,97 százalékos kegyelmezési arányt jelent.

Mint a lap írja, ez abszolút értéken az elmúlt 19 év rekordja. Legutóbb 2004-ben volt több, 41 pozitív elnöki kegyelmi döntés, ám akkor kérelemből csaknem háromszor annyi, 1266 volt. Így abban az évben – ekkor Mádl Ferenc volt az államfő – a jóváhagyott kérelmek aránya alacsonyabb, 3,24 százalék volt. Novák Katalinnál több kegyelmet a rendszerváltás óta csak Göncz Árpád hagyott jóvá, nála 1995-ben 12,4 százalék volt a kegyelmezési arány.

A 40 kegyelemben részesített elítélt közül a leghíresebb Budaházy György esete, akinek radikális körökben már hosszú évek óta követelték a szabadon bocsátását.

Mint arról beszámoltunk, a váci fegyházból gyakorlatilag lóháton jött ki Budaházy, akit egyebek mellett terrorcselekménnyel vádolt az ügyészség. A vádirat szerint a radikális jobboldali csoportosulás 2007-2009 között merényletekkel akart félelmet kelteni Magyarországon, ennek részeként egyebek mellett Molotov-koktéllal támadták meg több – akkor kormánypárti – politikus ingatlanát, illetve melegbárokat is.