KezdőlapBelföldEnyhe idővel köszönt ránk a naptári tavasz

Enyhe idővel köszönt ránk a naptári tavasz

Végre naptár szerint is tavasz van, azonban ez nem fogja feloldani a naptár és a időjárás közötti ellentmondást.

Továbbra is messze az ilyenkor szokásos hőmérsékletek fölött mutatnak a hőmérők, példátlanul sorozatban dőlnek a különböző melegrekordok. Ugyanakkor már jelei vannak egy jelentős változásnak.

Most viszont 1-2 napra kedvezőbb humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzetre számíthatunk. Szombatra virradóan északnyugaton is csökkenni fog a kettősfront hatása, és napközben már frontmentes helyzetre számíthatunk. Kedvező a csökkenő csapadékhajlam és a gyengülő légmozgás is. Kedvezőtlen hatás viszont a hajnali párás-ködös időszakok megjelenése és különösen a jelentősen romló légszennyezettségi helyzet, ami miatt már országosan számítanunk kell légzési nehézségek, irritációs hatások jelentkezésére. Jelentősen növeli a járványveszélyt is és rontja az immunrendszerünk állapotát – írja a meteoklinika.hu.

Egyre erősebben jelentkezik a tavaszi fáradtság, ami szokatlan fáradtság, lehangoltság, aluszékonyság, egyeseknél szorongásos állapotok jelentkezésével is jár. Megterhelődik a keringési rendszer, gyakoribbak a szívpanaszok és a különböző típusú fejfájások. Ha Önnek is jelentkeznek ilyen jellegű tünetei, akkor feltétlenül gondolni kell a fokozott időjárás-érzékenységére, ami nagyon sok ember esetében valóban a fő kiváltó ok!

Ma napközben a Dunántúlon a látási viszonyok javulnak, a zárt felhőtakaró pedig lassanként szakadozik, de északon, északkeleten tartósan borult marad az ég. A keleti megyékben és a középső országrészben több helyen lehet eső, zápor. A délkeleti, keleti szél többnyire mérsékelt marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 17 fok között alakul, de a tartósan borult részeken néhol csak 9, 10, a naposabb déli, délnyugati tájakon akár 18, 19 fok is lehet. Késő estére 6 és 12 fok közé hűl le a levegő.

Vasárnap szép idő ígérkezik, az éjszakai ködfoltok feloszlása után nagyrészt gyengén felhős, napos időre számíthatunk. Számottevő csapadék nem lesz. A déli, délkeleti szél sokfelé megélénkül, az Északnyugat-Dunántúlon megerősödik. Délután 11 és 18 fok közötti értékeket mérhetünk.