2022.08.18
Ilona
Kezdőlap Belföld Elképesztő: spórolniuk kell a tűzoltóknak az üzemanyaggal

Elképesztő: spórolniuk kell a tűzoltóknak az üzemanyaggal

A tűzoltók a következő utasítást kapták körlevélben: spóroljanak az üzemanyagon. Az ok, hogy csak piaci áron, literenként 700-800 forintért tankolhatnak, rájuk nem érvényes a hatósági ársapka, s valahogy meg kell fogni a kiadásokat.

Minthogy a tűzoltókocsik naponta több száz kilométert is megtesznek, jelentősen emelkedtek a költségek. Egyelőre a takarékoskodás nem arra vonatkozik, hogy ne mennének ki a tomboló lángokhoz, egyelőre az éles és az életveszélyes helyzetekre felkészítő gyakorlatozások számát csökkenthetik.

Salamon Lajos szakszervezeti vezető úgy tudja, ezután minden megyében csak havi egy olyan helyszíni gyakorlat lesz, amiből eddig hetente is tartottak egyet-kettőt.

– A veszélyes üzemek területét szokták bejárni a csoportok. Katasztrófahelyzetet szimulálva készítik fel a bajtársakat egy éles szituációra. Ezek számát most jelentősen csökkenteni kell, hiszen nemegyszer több tíz kilométeres utat kell megtenni és a gyakorlatozás során is fogy az üzemanyag – magyarázta Salamon.

Egy megyében 5 városi tűzoltósággal és 3 őrssel számolva éves szinten több száz vagy akár ezer kilométert lehet így megspórolni, ha a 18-25 litert fogyasztó járművek kevesebb gyakorlatra indulnak el. Kérdés: megéri-e a rizikó? Merthogy a gyakorlás, az állandó készenlét az alapja az életmentő munkának.

Az üzemanyag drágulása még nagyobb problémát jelent az állami támogatásból működő önkéntes tűzoltóknak. A szakszervezeti vezető tud olyan esetről, hogy egy erdőtűzhöz nem az egyébként közelebb lévő önkéntes csoport ment oltani, mert nem fizetik ki nekik a teljes üzemanyagárat. Tragédia itt végül nem történt, de sokszor tényleg azon múlik minden, hogy mennyi időn belül lehet megkezdeni az oltást.

A tűzoltók az egyre aggasztóbb üzemanyaghiánytól is tartanak.

– Kezdeményeztük, hogy az összes laktanyában mindig legyen ezer liter tartalék, amelyet akkor lehetne felhasználni, ha a kutakon hiány lépne fel és gondot okozna megtankolni a járműveket – jegyzete meg Salamon Lajos.

A tűzoltóktól azt is elvárják, hogy spóroljanak a klímával, legfeljebb 25 Celsius-fokra hűtsék a helyiségeket, és télen ne fűtsék 22-23 foknál melegebre.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ jelezte, az üzemanyagár emelkedéséből fakadó többletköltségeket a kormány kigazdálkodja, vagyis nem lesz olyan, hogy nem tudnak kimenni helyszínekre a tűzoltók, a mentők, míg az álhírterjesztőket a kormány feljelenti.

A hivatásos katasztrófavédelmi szerv változatlanul biztosítja az állampolgárok életének és vagyonának védelmét, végrehajtja a jogszabályokban meghatározott feladatait – tájékoztatta a Blikket a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága.