2022.11.28
Stefánia
Kezdőlap Belföld Elítélték: 589 milliót csalt ki a budapesti bírónő

Elítélték: 589 milliót csalt ki a budapesti bírónő

Az igazság őre tévedt sötét útra. Egy budapesti kerületi bíróság elnökhelyettese, aki később csoportvezető bíró lett, nem bírta fizetni a tartozásait.

A Központi Nyomozó Főügyészség tájékoztatása szerint különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emeltek vádat a korábban egy kerületi bíróságon elnökhelyettesként, majd csoportvezetőként dolgozó, 2019 júliusa óta nyugdíjban lévő bíró ellen a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

arról a bírónőről van szó, akinek egyik áldozatát a Blikk találta meg. Az egyik későbbi károsult, Bors László mintegy harmincmillió forintot adott kölcsön ismerősének, az akkor aktív csoportvezető bíró L. A.-nénak néhány éve. Miután a férfi nem kapta vissza pénzét, a hatóságokhoz fordult, de a nőt csak azután gyanúsították meg csalással, hogy nyugdíjba vonult.

Bors Lászlót, aki ügyvédként dolgozik, 2018 májusában kereste meg régi egyetemi évfolyamtársa és könyörgött ki tőle 29 millió forintot arra, hogy visszavásárolhassa újpesti lakását. A férfi annak ellenére segített, hogy neje tiltakozott ellene, mondván, a pénz minden megtakarításuk, amit nyugdíjas napjaikra tettek félre. A bírónő közjegyző előtt vállalta, hogy a pénzt arra fordítja, hogy a korábban pénzügyi okokból elvesztett lakását visszaszerzi, és akkor jelzálogjogot jegyeztet be az ingatlanra a kölcsönadó javára. A bírónő tényleg visszavásárolta a lakását, de erről elfelejtett szólni…

Most az ügyészség azt írja, hogy a vádirat lényege szerint a volt bíró a megnövekedett anyagi terhei miatt, részben pedig a különböző pénzintézetek felé fennálló tartozásainak rendezése céljából 2008-2015 közötti időszakban további személyi kölcsönöket és hiteleket vett fel.

2014. december 31-én a vádlottnak a több mint három millió forint hitelkártyatartozására, valamint öt bank felé fennálló tartozásaira figyelemmel havi 436.462 forint fizetési kötelezettsége, továbbá 5.640.000 forint magánkölcsönből eredő tartozása volt.

A vádlott 2015 szeptemberéig magánszemélyektől kölcsön látszatát keltve további 66.300.000 forintot vett át.

A volt bíró jövedelmét 2015. évtől kizárólag a munkabére jelentette, amelynek összege nem haladta meg a havi hatszázezer forintot.

A folyamatos fizetési nehézségeinek áthidalására 2015-től úgy próbált pénzhez jutni ismerőseitől, kollégáitól, valamint az általuk ajánlott más személyektől, hogy őket a tényleges vagyoni helyzetét és a visszafizetési szándékát illetően átverte. Ingatlanokkal kapcsolatos befektetési lehetőség hamis ígéretével, továbbá hozzátartozóinak ideiglenes pénzügyi problémáira és ingatlanvásárláshoz szükséges anyagi segítségre hivatkozott kéréseikor, persze valótlanul. Különböző összegeket kért kölcsön, rövid visszafizetési határidőket ígérve.

A bíró jól tudta, hogy nem fogja tudni visszafizetni a kölcsönöket, és nem is akarta… 28 embernek összesen 589 millió forint kárt okozott, amely csak részben térült meg.

Vádiratában az ügyészség a volt bíróra végrehajtandó szabadságvesztést és pénzbüntetést kért, valamint 213.682.000 forint erejéig indítványozta vagyonelkobzás elrendelését.