2023.03.25
Irén, Írisz
Kezdőlap Belföld Életveszélyben: csaknem megfagyott egy túrázó a Börzsönyben

Életveszélyben: csaknem megfagyott egy túrázó a Börzsönyben

Sokkoló, de sokak számára tanulságként szolgálhat a fiatal túrázók története, akik vasárnap vágtak neki a Börzsöny egyik útvonalának. A páros egyik tagját, egy 23 éves fiatal lányt, nem megfelelő öltözéke miatt – városi sportcipő és vékony szövetnadrág – hordággyal kellett lehoznia a hegyimentőknek, mert a pokoli hideg miatt úgy átfagyott, hogy mozdulni sem bírt.

A Börzsönyi Hegyimentő Szolgálat egységeinek vasárnap délután kellett kivonulniuk a Börzsönyben található Szabó-kövek környékére, ahonnan a 23 éves lány már mozdulni se bírt a súlyos fájdalmai miatt, mivel teljesen átfogyott a vékony öltözéke alatt – számolt be róla a hegyimentők oldala.

A túrázók a Csóványosról a Nagy-Hideg-hegy felé tartottak késő délután, azonban az adott ponton a dermesztő hideg miatt képtelen volt tovább sétálni a fiatal kiránduló, így értesítették az Ipoly-völgyi Különleges Mentőegyesület önkénteseit. Az oldal szerint amikor kiérkezett a segítség, a túrázó csupán egy városi cipőt és könnyű szövetnadrágot viselt, ami teljesen átázott, így a lány erős fájdalmakkal küzdött, és nagyon fázott.

Mire sikeresen átadták őt a hegyimentőknek, a lány nadrágja egyes részeken már keményre fagyott, ő maga pedig nem érezte lábát, nem is tudott lábra állni.

Az oldal szerint a mentőegységek egy ideig támogatva, de a saját lábán segítették le a túrázót a helyszínről, majd Égés-tetőtől kötélbiztosítással, hordágyon szállították el a rájuk váró terepjáróig, amivel elértek a mentőautóig. Ezután a kihűlt kirándulót a váci kórházba szállították a szükséges ellátás érdekében.

A hegyimentők felhívták a hideg időjárás miatt a túrázók figyelmét, hogy csak megfelelő öltözékben, elegendő élelemmel és meleg itallal, valamint egyéb segédeszközzel (térkép, offline GPS, tájoló, zseblámpa) induljanak kirándulni, és kizárólag a már ismert utakat, sötétedés előtt látogassák.