KezdőlapBelföldÉletfogytiglanit is kaphat a bácsi, aki megölte gyógyíthatatlan beteg feleségét

Életfogytiglanit is kaphat a bácsi, aki megölte gyógyíthatatlan beteg feleségét

Mit mérhet a sors még arra az idős férfira, aki magatehetetlen, gyógyíthatatlan beteg feleségével közösen tervezte el, hogy véget vetnek életüknek.

Hónapokon át készültek a méltóságteljes halálra, miután szenvedésük határára értek. Szokatlan módon még szomszédainak is beszámoltak terveikről, amihez augusztus 26-án már korán reggel hozzákezdtek. Ki tudja, miért a kést választották. Pedig úgy vélték, az idehaza tiltott eutanázia, vagyis az orvosok és jogászok által felügyelt kegyes halál jelenthette volna a megváltást.

A férfi intelligens, doktorátussal rendelkező műszaki ember, az erőszakhoz nem ért. Azonban a múlt heti tragédia során az asszony a lakásban meghalt, s mint kiderült, épp a férje okozta sérülések miatt. P. István – bár többször is hasba szúrta magát – túlélte az öngyilkossági kísérletet.
Egy zárt elmeosztályra került, s bár nincs letartóztatásban, minősített emberöléssel gyanúsítja a rendőrség. Az idős, beteg férfi esetében szinte cinikusan hat a kifejezés: életfogytig tartó büntetés fenyegeti.

A Blikk forrásai szerint a nyomozókat a budai lakásba lépve rettenetes látvány fogadta. Mindent vér borított. Lapunk úgy tudja, a rendőrök feltételezése szerint az idős emberek – bár nem volt szokásuk – ezúttal alkoholt fogyasztottak, annak reményében, hogy kevésbé érzik majd az utolsó percek gyötrelmeit. A rendőrség adatai szerint a férfi a kádban szinte megágyazott a magatehetetlen feleségének. Oda fektette bele. Az asszony maga próbált a karján vágásokat ejteni, ám ezek nem bizonyultak halálosnak. Így férje vette kézbe a pengét. Ő folytatta a vágásokat, meg is szúrta szeretett asszonyát, végignézve annak haláltusáját.

Ezután fordította önmaga ellen a kést, több helyen felvágta karját, majd hasba szúrta magát. Ám vélhetően ereje elfogyott, képtelen volt befejezni tettét, önkívületi állapotban találtak rá a rendőrök, s vitték kórházba. Amikor magához tért, kihallgatták, teljes vallomást tett, semmit nem titkolt el. Karján egyelőre nem kattant bilincs, intenzív osztályon kezelésre szorult, majd egy zárt pszichiátriai osztályra szállították. Lapunk megtudta, itt kereste fel a kirendelt ügyvédje, dr. Somos Zoltán.

– Egy elképesztően intelligens, szakmájában megbecsült idős emberről van szó. Aki most nem érti, miért nem engedik haza. Hiszen ő nem bűnöző, nem jelent veszélyt senkire sem. Tény, hogy nálunk a törvény az öngyilkosságot nem tekinti bűntettnek. Ám azzal, hogy imádott feleségének segédkezett célja elérésében, úgy tűnik, egy súlyos büntetőeljárásnak néz elébe, hiszen a jog betűje szerint védekezésre képtelen idős személy sérelmére követett el emberölést – fogalmazott megrendülten a Blikknek az ügyvéd a férfinál tett látogatás után. – Védencem egyértelműen azt a jogát hangoztatja, hogy a szenvedéssel terhelt kálváriájuk vége megtestesülhetett volna az aktív eutanázia formájában. Hiszen feleségének egyetlen százalék esélye nem volt a gyógyulásra, fájdalmai csak nőttek, lassan teljesen mozgásképtelenné vált. Hasonlóan beteg volt a férfi is, nem akarták tovább ezt a szenvedést, tiszta fejjel, maguk döntöttek az öngyilkosság mellett. A férfi maga is áldozatnak, nem pedig bűnözőnek tekinti magát. Én is azt mondom ezt a megrázó esetet megismerve, hogy a törvényhozásnak igenis el kellene ezen gondolkodnia az eutanázia intézményének bevezetéséről. Persze kizárólag körbehatárolható és indokolt esetben, többszintű orvosi és jogi garanciák mellett – szögezte le a védő.

Hozzátette: a férfi az események néhány részletére nem emlékszik, olyan lelki állapotban volt akkor. Ám cselekményének a társadalmi veszélyessége nulla, a bűnismétlés kizárt. A gyanúsított 30 napra elrendelt pszichiátriai kezelésének folytatásához bíró döntés kell. Ha kiengednék, akkor viszont a nyomozó hatóságnak kell döntenie az esetleges őrizetbe vételéről – mutatott rá Somos Zoltán.