KezdőlapBelföldÉletfogytiglani börtönre ítélte a bíróság Szilágyi István gyilkos fiát

Életfogytiglani börtönre ítélte a bíróság Szilágyi István gyilkos fiát

Életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte a bíróság Szilágyi István fiát, Pétert, akit bűnösnek mondtak ki édesapja megölése ügyé­ben. A férfi értetlenkedve, de nem elérzékenyülve, könnyek nélkül hallgatta végig az elsőfokú, nem jogerős ítéletet, amely szerint 2020-ban különös kegyetlenséggel végzett édesapjával, ezért pedig örök életére rácsok mögé kerülhet, legkorábban huszonöt év múlva szabadulhat.

A vád, sőt már a bírósági ítélet szerint is az ország Lópici Gáspárjával két éve a saját fia végzett otthonukban. A színészt különös kegyetlenséggel ölték meg, a gyilkosságot a fiú sosem ismerte el.

Közel két év telt el a tragikus nap óta, amely az egész országot megrázta. Ezalatt az 51 éves Péter mindent elveszített, édesapja halála után nem sokkal szobrászművész édesanyját, Humenyánszky Jolánt, majd az adósságokkal terhelt családi otthon került veszélybe, most pedig megkapta a sokkoló, sokak szerint mégis jogos ítéletet, legkorábban is csak öregemberként hagyhatja el a börtönt.

– Nem értem ezt az ítéletet, nem tudom, mi lesz így. Nem tudom, mi vár rám, a következő bíróság talán kimondja majd az igazságot… Én még mindig nem tudom, mi történt azon a napon, és azt sem, hogy édesanyám miért nem mondta el az igazat a rendőrségen: én az ő védelmére mentem oda – mondta a Blikknek az ítélethirdetést követően Sz. Péter.

Az utolsó tárgyalási napon kiderült, hogy a néhai színész és felesége az utóbbi években többször hívott rendőrt a fiára, ám mindössze egyszer indult eljárás Péter ellen, akkor két év szabadságvesztésre ítélték három évre felfüggesztve a végrehajtását. A tragédia kódolva volt, hiszen az alkohol- és drogproblémákkal küzdő Péter nem első alkalommal bántalmazta édesapját, a legutolsó alkalommal a szakértők szerint emberi mivoltából kifordulva 37 sérülést okozott édesapjának, a bántalmazás pedig akár fél órán át is tarthatott, sőt még akkor is ütötte, rúgta édesapját, amikor az már nem élt.

Az ügyészség életfogytig tartó szabadságvesztést kért Péterre, míg ügyvédje felmentést, a bíróság végül kemény ítéletet hirdetett. Eszerint Péter bűnös, büntetése pedig életfogytig tartó fegyház. Legkorábban 25 év után bocsátható szabadlábra. Tíz évre a közügyektől is eltiltották. A korábbi két év felfüggesztett büntetését is le kell töltenie, emellett kétmillió 160 ezer forintos bűnügyi költséget is meg kell fizetnie. A bírói indoklás szerint, bár Péter disszociális személyiségzavarban szenved, ez büntetőjogi értelemben nem befolyásolja a büntethetőségét.

Míg az ügyészség elfogadta az ítéletet, a színész fia felmentésért fellebbez, így hamarosan másodfokon folytatódik a tárgyalás. A Szilágyi család rokonsága igaz­ságosnak tartja az ítéletet.

– Hiába telik az idő, ez a tragédia még mindig felfoghatatlan. Szörnyű, ami a családdal történt. Péter megérdemli az ítéletet, borzalmas, amit az apjával tett – mondta a Blikknek egy családtag.

Indirekt/Blikk