KezdőlapBelföldEgy szakértő szerint betegsége miatt hozhatott rossz döntést Suhajda Szilárd

Egy szakértő szerint betegsége miatt hozhatott rossz döntést Suhajda Szilárd

Beteg lehetett Suhajda Szilárd a Mount Everest megmászásakor. A visszafordulás lehetett volna a jó döntés, de 8 ezer méter fölött a legnehezebb dolog az, hogy jó döntést hozzon az ember.

Neszmélyi Emil, a Himaláját két oldalról is első magyarként megmászó expedíciós teljesítménysportoló beszél erről a Frizbi TV Youtube-csatorna pénteki adásának vendégeként.

Neszmélyi nagyon felkészült sportolónak tartotta a Mount Everesten eltűnt Suhajda Szilárdot. Szerinte Suhajda választása volt, hogy oxigénpalack nélkül éri el hegycsúcsot, ez ez külön sportág, Neszmélyi pedig soha nem akarta volna megváltoztatni a sportoló választását.

A tragédia előtt úgy vélte, Suhajdát két dolog állíthatja csak meg: rossz időjárás vagy betegség.,

– Azt olvastam, mintha nem lett volna teljesen rendben az egészége. De szerintem nem észlelte, hogy baj van, vagy túlértékelte a képességeit. 8 ezer méter fölött könnyű rossz döntést hozni. De az minősítse ezt a tragédiát, aki már járt ott – vélekedett a hegymászó saját felelősségét firtatókról Neszmélyi.

Ő maga egyébként saját csúcstámadásakor három hétre elvesztette a látását, de maradandóan nem károsodott az egészsége.

A péntek este 19 órától látható interjúban beszélt arról is, hogy a Mount Everest úgynevezett halálzónájában mindenki folyamatos életveszélyben van, a hegy megmászása az alkalmazkodásról szól és szerinte ebbe semmi hősiesség nincs. A cél a túlélés, a hegycsúcs csak a bónusz.