KezdőlapBelföldDunaferr: a rendőrség és a NAV nyomoz, a gyárnak nincs igazgatója,...

Dunaferr: a rendőrség és a NAV nyomoz, a gyárnak nincs igazgatója, könyvvizsgálója

Még soha nem volt ilyen mélyponton a 70 éves Dunaferr, a munkások gyomorgörccsel járnak be a gyárba dolgozni, nem tudják, másnap lesz-e munkájuk.

Az állapotokra jellemző, hogy Molnár László a cég 2200 munkásból álló vasasszakszervezetének elnöke tavaly december óta nem engedik be a gyárba, mert szakszervezetisként nemkívánatos személy lett.

– A dolgozóink nap mint nap gyomorgörccsel mennek be a gyárba, mert nem tudják, másnap lesz-e még munkájuk. Ez a helyzet rosszabb, mint a Balkán: a Dunaferrnek 2019 óta nincs pénzügyi beszámolója, 2020 óta nincs cégvezetője, igazgatósága, felügyelőbizottsága, se könyvvizsgálója. Ennek ellenére a gyár döcögve ugyan, de működik – magyarázta a Blikknek az elnök. – Viszont a Dunaferr több mint 150 milliárd forinttal tartozik a beszállítóknak, a munkavállalóknak és az államnak. Ebben a helyzetben önerőből nem lesz képes kikecmeregni a csapdából.

A szakszervezet elnöke szerint ukrán és orosz tulajdonosa van a patinás magyar vállalatnak. A két külföldi tulajdonos részvényeit – összesen 99,64 százalékot – az orosz, többségi tulajdont birtokló Steelhold Limited kezeli.

Azért, hogy a dolog ne legyen ilyen egyszerű, a Dunaferr korábbi igazgatója egy bécsi bejegyzésű kazah céggel, a Safin Handel GmbH-val megegyezett, be is hozta őt a gyárba – folytatta Molnár László. – Jelenleg 30 százalékos kapacitással dolgozik a Vasmű, melynek költségeit a kazah cég állja. Hogy ez így mitől lenne törvényes? Inkább nem mondok rá semmit, a kérdésben benne van a válasz.

Ennek az állapotnak akart véget venni Mikó István, akit azzal vádoltak, hogy a múlt hét végén zsoldosokból álló szabadcsapatot szervezett maga köré, azzal próbálta átvenni a Vasmű 12 kapujánál a portaszolgálatot.

– A volt ügyvezető igazgató üzleti lehetőséget lát a kazah cégben, így próbál visszatérni a gyár élére – jósolta Mikó István (45) a Blikknek. – Feljelentést tettem, az ügyben a rendőrség és a NAV is nyomoz. A volt igazgató még a gyárba sem tehetné be a lábát, ehhez képest most is ott van, úgy tárgyal, úgy rendelkezik a vagyonnal, mintha ő lenne a tulajdonos. Ezért próbáltuk pénteken a többségi tulajdonos megbízásából átvenni a portaszolgálatot, és a leltározást elkezdeni. Akkor megakadályozott ebben a rendőrség, de biztos vagyok benne, hogy a következő alkalommal nem állnak az utunkba – írta a Blikk.

Dr. Nagy Péter, az ISD Dunaferr Zrt. jogi képviselője tegnap sajtótájékoztatót tartott, melyben elismerte, hogy tavaly szeptember 30-án mondott le a három igazgatósági tag, és lejárt a felügyelőbizottság mandátuma is, utána kezdődött a marakodás. Két fél áll most szemben egymással, az egyik oldalon Jevgenyij Tanhilevics korábbi cégvezető, Sevcsik Mónika HR-igazgató és Nagy Péter ügyvéd, a másikon pedig Tatjana Taruta, aki – szerint – ráküldte a biztonsági embereket péntek este a Vasműre.