2022.10.03
Helga
Kezdőlap Belföld Döntött a kormány: marad az üzemanyag és élelmiszer árstop

Döntött a kormány: marad az üzemanyag és élelmiszer árstop

Szombaton kora délutánra hirdettek rendkívüli Kormányinfót. A váratlanul jött kormányzati tájékoztatón több bejelentés is elhangzott.

Az üzemanyagár stopot meghosszabbítjuk és már most jelezzük, hogy lejárta után a kamatstopot fél évvel meghosszabbítjuk – jelentette be Gulyás Gergely.

Hozzátette: ezzel a családokat segítik. A rezsicsökkentést megtartják továbbra is az átlagfogyasztásig. Az első tapasztalatok vegyesek, sokan kezdtek el spórolni, de úgy tűnik, sokan beleférnek az átlagfogyasztásba, amivel akár 180 ezer forintot is megtakaríthatnak a családok. Ez Európa legnagyobb támogatási csomagja.

Ha a háború véget érne vagy az energetika területén bevetett szanciók kivezetéséről döntene az Európai Unió, már másnap a felére csökkenne a gáz és az üzemanyagok ára – mondta Gulyás Gergely.

Az energiaintenzív tevékenységet folytató kis és középvállalkozásokat is meg kell védeni, erre tervet fogadott el ma a kormány, részleteit Nagy Márton miniszter ismertette:

Energiaintenzív minden olyan vállalat, amelynek energiaköltsége a 2021-es év nettó bevételének 3 százalékát elérte. A termelő, aki a feldolgozóiparban dolgozik, a program a feldolgozóiparban dolgozó kkv-kat érinti és október 1-jén indul és 2023 végéig tart.

Két fontos eleme a működési költségek támogatása, a másik a beruházások támogatása.

Három hónapra, október, novemberre és devcemberre a feldolgozóipari kkv-k energiaszámláinak növekményének a felét kifizeti az állam. A gáz és az áram esetén. Tehát amennyivel több lett ezekben a hónapokban a feldolgozóipari, energiaintenzív kis- és középvállalkozások gáz- és villanyszámlája, a többletnek a felét fizetik ki.

Cserébe azt kérik, hogy 2023 végére ne csökkentsék a foglalkoztatottak számát.