2024.02.22
Gerzson
Kezdőlap Belföld Döbbenetes videó: ilyen egy 12 órás műszak az orosházi kórház COVID-osztályán

Döbbenetes videó: ilyen egy 12 órás műszak az orosházi kórház COVID-osztályán

A szívszorító jelenetekkel tarkított kisfilmben tanúi lehetünk az orosházi Covid-osztály megpróbáltatásokkal teli életének. Egy 12 órás műszakot be a kisfilm.

Orosházi COVID napló – 2021 címmel töltött fel kisfilmet a YouTube-ra az Orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet. A filmben egy 12 órás műszakot követhetünk végig egy diplomás ápoló és az intenzív osztály főorvosának segítségével. A videóban több szakdolgozó, orvos illetve beteg is megszólal.

Maga a kisfilm 2021. április 23-a reggelén kezdődik, az első képsorokban pedig Zsigáné Kele Csilla lépéseit követhetjük végig. aki még a munkába állás előtt osztotta meg gondolatait a filmesekkel.

“Nem bírom már magam kipihenni. Ugyanolyan fáradtan ébredek, mint ahogy lefeküdtem. Most 6. keleten leszek. Az egy Covid ellátóhely. Hát ott nincsenek annyira súlyos állapotú betegek, ugye azok az intenzívre vagy a non invazív osztályra kerülnek. Itt ilyen középsúlyos pozitív betegek vannak” – nyilatkozta az ápoló aki ezt követően teljes védelmi szerelésbe öltözve indult a beteges segítségére.

Ezt követően bepillantást nyerhetünk a műszakváltás pillanataiba, amely alatt hatalmas adag kávékkal próbálják frissen tartani magukat a munkába állók, akik szintén megosztották tapasztalataikat a stábbal.

“Ősz óta másabb volt lelkileg, hogy több fiatalt láttunk betegen, rosszabb állapotban. Ez először lefelé húzott bennünket, és pont ehhez képest, hogy ők viszont gyógyulnak és kerülnek ki innen az intenzív osztályról ez viszont hihetetlenül jó érzés” – mondta Patakiné Márkus Ágnes, főnővér-helyettes, aneszteziológiai szakasszisztens.

A kisfilm legmegrázóbb jelenetei talán azok amelyekben elkalauzolnak minket az egyik betegszobába, ahol részletesen végighallgathatjuk az orvos és a lélegeztető gépre kötött páciense beszélgetését.

Az említett beteg, Bozsár Lajos vállalta, hogy megszólal a videóbanés elmeséli személyes történetét.

“Egy hete vagyok kórházban. Amit tapasztaltam az gyöngeség, tipikusan gyöngeség de az nagyon. Nagyon gyenge voltam. Meg ugye műtöttek. Nem tudom, olyan 3-5 órás műtét körül volt. Nem tudom. A tüdőmet műtötték. Kis komplikációk merültek föl. Ha minden igaz akkor ebből már kifelé megyek. A legnagyobb rébuszokban tudok csak beszélni, akár az orvosokról akár az ápolókról. Nagyon toppon vannak, emberfeletti munkát végeznek. Meggyőződésem. Amire most vágyok? A családomra. Hát, úgy hiányzik mindenki. Feleségemtől, gyerekektől, mindenki…” – mondta őszintén a páciens, akinek ezt követően a gyógytornásszal történő rehabilitációjába is betekinthetünk.

A megrendítő beszélgetést követően megmutatják, milyen is az amikor egy új beteg érkezik az osztályra, szemtanúi lehetünk az orvosok első tanácskozásainak, illetve az oxigén hiánnyal küzdő beteg legelső kezeléseinek.

A kisfilm legvégén, Zsigáné Kele Csilla tolmácsolásában egy, a kórház dolgozóihoz szóló korábbi beteg levél tartalmát is végighallgathatjuk, ami kétség kívül könnyeket csal az ember szemébe.

“Köszönöm, hogy mérhetetlen, ki nem merülő kedvességükkel, türelmükkel, gondoskodásukkal segítették gyógyulásom. További kitartást, és erőt kívánok további munkájukhoz. Önök mind földönjáró angyalok!…..Ezek erőt adnak, hogy érdemes csinálni, érdemes kitartani” – mondta meghatódottan a levél felolvasása után Csilla.

Indirekt/Blikk