2022.05.19
Ivó, Milán
Kezdőlap Belföld Döbbenetes: a bíróság szerint gyerektartást kell fizetnie a 8 éve kómában fekvő...

Döbbenetes: a bíróság szerint gyerektartást kell fizetnie a 8 éve kómában fekvő Katalinnak

A magatehetetlen Katalint nyolc éve az édesanyja ápolja, mégis fizetnie kell.

Gyerektartásért perelte be kómában fekvő volt feleségét egy Somogy megyei férfi. Katalin nyolc éve fekszik magatehetetlen állapotban, a gyerekek pedig az apjukkal élnek. Elvált szülők esetében magától értetődő lenne, hogy mindketten kiveszik a részüket a gyereknevelés költségeiből. Ám Katalin mozdulni sem tud egy agyi fertőzés miatt, nemhogy banki utalásokat intézni. Édesanyja, Kistaj Éva ápolja 24 órában. A gyerekek apja vele szemben is végrehajtás kezdeményezett, tőle rokontartás címén követel pénzt. A nagymama és a kómában fekvő anya több mint 400 ezer forint tartozást halmozott fel, ezért bármikor felkeresheti őket a végrehajtó.

– A gyerekeket nem láttuk, amióta az anyjuk kómában van. Az egyikük már hamarosan nagykorú lesz, a másikuk pedig 17 éves. Bár az apjuk már előtte sem élt velük, a tragédia után magához vette őket. Azóta még a nagyszülői láthatásra sem hozta el a testvéreket, az anyjukhoz pedig egyáltalán nem engedi el őket. Pedig a kicsik előtte imádták Katit, egy farmon éltek, ahol állattenyésztéssel foglalkoztak. Az első három évben a lányom nagyon sokat nézte az ajtót és sírt, amikor szóba kerültek a gyerekei, vagy ha régi videókon meghallotta a hangjukat. Azóta már rájöhetett, hogy hiába vár… – sírta el magát a Blikknek a megtört nagymama.

Katalin ébren van, pislogásokkal kommunikál, kérésre be tudja csukni a száját, a szemével pedig követi a mozgást. Szájon át ugyan tudna enni, de a kanül miatt ez nem lehetséges. Éva egy percre sem tudja magára hagyni ágyhoz kötött lányát. Ő pelenkázza, szondán át eteti, beszél hozzá, fürdeti, masszírozza, naponta ötször eteti. Ápolót nem talál mellé, így még a volt párja közelgő temetésére sem fog tudni elmenni.

A most negyven esztendő Varga Katalin már nyolcadik éve él börtönben a saját testében. Egyik napról a másikra vált pokollá az élete. Előtte szeretetben élt két kisgyermekével, de egy jóindulatú agydaganatot eltávolító műtét után egy kórházi baktérium támadta meg a szervezetét, ekkor éber kómába került. Kati azóta nem tud beszélni, s szinte mozdulatlanul, magzatpózban fekve tölti az idejét. De mindent pontosan megért és felfog a körülötte lévő világból. Kétségbeesett édesanyja a nehézségek ellenére minden percben mellette áll, a közelmúltban pedig több olyan fejlemény is történt, ami reményre adhat neki okot.

– Nemrég tudtam meg, hogy egy speciális barcelonai kezelés, egy úgynevezett mikrosebészeti eljárás segíthetne rajta. De ezt csak akkor tudnám finanszírozni, ha fizetne a kórház, amit bepereltünk. Ugyanis nem elég, hogy a lányom elkapott egy fertőzést, egy hétig antibiotikummal sem kezelték utána. A beavatkozást végző orvos szerint ezzel helyre lehetne hozni az állapotát – mesélte reménykedve a Blikknek Kistaj Éva.

Indirekt/Blikk