2021.09.18
Diána
Kezdőlap Belföld Dés László a mai napig beszélget az öt éve elhunyt Esterházy Péterrel

Dés László a mai napig beszélget az öt éve elhunyt Esterházy Péterrel

Öt esztendeje rákban hunyt el a Kossuth- és Prima Primissima-díjas író.

Súlyos betegséggel küzdött, még könyvet is írt róla Hasnyálmirigynapló címmel. A halála mégis megrázta a közvéleményt. Öt esztendeje, 2016. július 14-én hunyt el Esterházy Péter.

Még most is lehetetlen múlt időben beszélni, írni róla. ­Hisz a gondolatai, a mondatai, különleges egyénisége itt van bennünk, közöttünk. Maradandót alkotott, és ez így marad az idők végezetéig. Talán a barát, a zseniális zenész, Dés László fogalmazta meg a legjobban, mit is jelentett és jelent neki, nekünk Esterházy Péter:

– Az nem úgy van, hogy meghalt és nincs többé. Van a gondolataimban, az írásaiban, az elmentett leveleiben, rám néz a fotója a falról, és én gyakran visszanézek rá. A halála óta is sokat beszélgetek vele, és akkor helyrebillennek a dolgok egy kicsit… – érzékenyült el a Kossuth-, Liszt- és Prima Primissima-díjas zenész.

Akik olvastak Esterházy-művet, rajongásig szeretik a Kossuth-díjas író stílusát. A Harmonia caelestisről például egyöntetű a kritika: a magyar nyelv, a magyar történelem és az írásművészet egyik legcsodálatosabb, legmélyebb kortárs remekműve.

De milyen volt Esterházy, amikor nem írt?

Rajongott a családjáért, a feleségéért, akivel hosszú-hosszú évtizedeket éltek együtt, amiként a négy gyerekéért is. És imádta a futballt. Maga is játszott Csillaghegyen, nem is rosszul, és büszke volt válogatott labdarúgó testvérére, Marcira. Esterházy Márton mindennap gondol a bátyjára.

– Évente egy-két alkalommal elutazom Gannára, ahol az Esterházy család síremléke van. De nem kell ott állnom ahhoz, hogy Péterre emlékezzek. Mindennap eszembe jut. Egészen hihetetlen, hogy már öt esztendeje nincs velünk. Most a futball-Eb alatt többször is felidéztem magamban, hogy a 2014-es világbajnokságot még együtt néztük Rovinjban. Azt a horvátországi nyaralást én találtam ki, mondván, a négy fiútesó, Péter, Gyuri, Mihály, aki Bécsben él és én, bulizunk egy jó nagyot az asszonyok nélkül. Felejthetetlen hét volt az. A következő évben már csak Badacsonyig és Hévízig jutottunk, mi együtt, a négy Esterházy fiú, mert Péter akkor már beteg volt. Az is eszembe jut sokszor, hogy vasárnap délelőttönként a Keve utcai általános iskolában mindig együtt fociztunk. Nagyon hiányoznak azok a meccsek, a közös élmények…

Az író 2015-ben tárta a világ elé, hogy hasnyálmirigyrákban szenved. Esztendő múltán, 2016. augusztus 2-án temették el Gannán, az Esterházy-­mauzóleumban. A búcsúszertartáson a hazai művészvilág kiemelkedő alakjai voltak ott, Törőcsik Mari, Konrád György, Dés László, Mécs Imre, Hobo, Mácsai Pál. A szertartást Várszegi Asztrik pannonhalmi apát vezette, s annak a végén megszólalt Janis Joplin Mercedes Benz című száma, amely egy nevetéssel zárul.

Ott és akkor alighanem Esterházy Péter is kinevette a halált.

Indirekt/Blikk