2023.12.08
Mária
Kezdőlap Belföld Csaló ingatlanos verte át 14 millióval az édesanyát - és nem ő...

Csaló ingatlanos verte át 14 millióval az édesanyát – és nem ő az egyetlen áldozat

Úgy érzi, egy profi lakásmaffia csapdájába esett, s öt éve hiába próbál a befizetett pénzhez jutni egy kétgyermekes anyuka, B. Györgyi, aki egy igazán jó nevű ingatlankezelő kft. munkatársának adott át 14 millió forintot.

A veszprémi származására oly sokat adó O. Lajos megnyerő volt, sokat hivatkozott kapcsolataira, az iroda ablaka egyenesen a Parlamentre nézett, az ajánlat is kecsegtető volt, 21 millióért egy banki követelésként megmaradt XVII. kerületi ingatlan.

– 2017 áprilisában utaltam át a vételár kétharmad részét, a szerződésben szerepelt a pénz átvétele, s az is, hogy ha nem jönne össze az üzlet négy hónapon belül, akkor a pénzt hiánytalanul visszautalja az iroda – kezdte a panaszáradatot a Blikknek B. Györgyi, akinek azóta egy üldözéses krimihez hasonlít az élete.

Mint mondta, a lakást nem tudta megszerezni a cég, O. Lajos hitegette, kecsegtette, más ingatlanokat ajánlott helyette, ám azokat sem adta át. Így egyre biztosabbá vált, hogy átverte az iroda, s került egyre távolabb a rendezett családi otthon álma.

Éveken át személyesen járt be, azután üzenetekkel, felszólításokkal próbálkozott.

– Volt, hogy O. Lajos szabályosan futva menekült előlem, előfordult, hogy éjjel 2-ig vártam az utcán az autómban, hogy egy tárgyalásról megérkezzen. Mindig hiába. Sőt, egy közös ismerősünkön keresztül már jelezte, hogy hagyjam végre abba a zaklatását, mert fel fog jelenteni. Egyszerűen már én érzem magam fenyegetve, amiért vissza akarom kapni a pénzemet – mondta az asszony, aki kérte, hogy a teljes nevét ne írjuk le.

Végül nem maradt más hátra, ügyvédhez fordult, akinek segítségével 2021–ben feljelentést tette az iroda és O. Lajos. ellen sikkasztás és csalás gyanúja miatt. Főként azok után, hogy 2019-ben ellenőrizték a cég hozzáférhető adataiból a beszámolókat, ahol nyomát sem találták az ő 2017-ben befizetett pénzének.

Tavaly júniusban végül megszületett a feljelentés, ám már ekkor kiderült, hogy egyáltalán nem ő az egyetlen átvert vásárló, két másik ügyfél is hasonlóan járt.

– Képzelheti hogy meglepődtem, amikor a rendőrség közölte, hogy tíznél is több károsult van. Miután én is nyomozásba kezdtem az is kiderült, hogy a cég munkatársai, köztük éppen O. Lajos több ingatlant is vásároltak ebben az időszakban, ami azt a gyanút erősítette, hogy sajátjukként rendelkeztek a felvett pénzekkel.

A Blikk érdeklődött a Budapesti Rendőr-főkapitányságnál, hogy eddig ez ügyben hány feljelentés érkezett, hány ügyet egyesítettek, vagyis hány sértettje lehet a cégnek. Szerették volna azt is megtudni, hogy mekkora a becsült érték, illetve történt-e gyanúsítotti kihallgatás, választ azonban még nem kaptak.

A rendőrség a feljelentőt eddig egyszer hallgatta ki tanúként. Ám ekkor írásban is megerősítette a hatóság, hogy több kárvallottja is van az ügynek, ezeket az ügyeket pedig egy közös nyomozásban egyesítették.

Indirekt/Blikk