2023.12.08
Mária
Kezdőlap Belföld Brutális hőség lesz ma, több vármegyére is riasztást adtak ki

Brutális hőség lesz ma, több vármegyére is riasztást adtak ki

Az időjárás-előrejelzés szerint a hét első napján továbbra is marad a kánikula.

Hétfőn túlnyomóan derült, napos idő várható, csak kevés gomolyfelhő képződhet. Csapadék nem lesz. A légmozgás többnyire gyenge vagy mérsékelt marad, csak a Tiszántúlon lehet időnként élénk széllökés. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 31-36 fok között valószínű, késő estére 21-27 fok közé hűl le a levegő.

A hőség miatt az ország egész területére elsőfokú, egyes területekre pedig másodfokú figyelmeztetést adtak ki.
A legmelegebb Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyékben lehet.

Hétfő estétől derült, csapadékmentes idő várható. Foltokban párássá válhat a levegő, köd is képződhet. Gyenge marad a légmozgás. A hajnali órákra általában 18-21 fok közé hűl le a levegő, de a hidegre érzékeny helyeken pár fokkal hűvösebb, a vízpartokon, nagyobb városokban kissé enyhébb lehet a hajnal.

Kedden sok napsütés várható a kevés fátyol- és gomolyfelhő mellett. Csapadék nem valószínű, de egy-egy futó zápor kialakulhat. A légmozgás jobbára mérsékelt marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet 29-36 fok között alakul.

Szerdán a gomoly- és fátyolfelhők mellett általában sok napsütés várható. Nagyobb eséllyel az északi megyékben alakulhat ki zápor, zivatar, másutt csak néhol lehet csapadék. A szél csak zivatarok környezetében erősödhet meg. Hajnalra általában 18-22 fok közé hűl le a levegő, de a hidegre érzékeny helyeken pár fokkal hűvösebb, vízpartokon, nagyobb városokban kissé enyhébb is lehet az idő. A legmagasabb nappali hőmérséklet 29-36 fok között alakul – írja a met.hu.

Csütörtökön a napos időt gomoly- és fátyolfelhők zavarhatják meg. Helyenként zápor, zivatar előfordulhat. A szél csak zivatar környezetében erősödhet meg. A hajnali 15-23 fokról délutánra 28-35 fok közé melegszik fel a levegő.

Pénteken a napos időt fátyolfelhők és helyenként intenzívebbé váló gomolyfelhő-képződés zavarhatja. Szórványos jelleggel zápor, zivatar előfordulhat. A délies irányú szél helyenként megélénkülhet, de zivatarok környezetében erős, viharos lökések is lehetnek. Hajnalban 17-24, délután 28-36 fokot mérhetünk.