2022.11.28
Stefánia
Kezdőlap Belföld Brutális gazdasági válságra kell felkészülnünk

Brutális gazdasági válságra kell felkészülnünk

A magyar gazdaság kilátásai kedvezőtlenebbek, mint korábban a 2008–09-es világgazdasági válság időszakában volt, mégis felkészülnek a vállalkozások.

Jelenleg is zajlik a járványhelyzetből való helyreállás, és ezt egyelőre sem az orosz–ukrán háború, sem a gyenge forint nem tudta még érdemben visszafogni – derült ki a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet feldolgozóipari konjunktúratesztjéből, amelyet a Portfolio összegzett. A magyar gazdaság kilátásai azonban kedvezőtlenebbek, mint korábban: az ezt az indexet mérő szám olyan alacsony szintre süllyedt, mint ahol a 2008-09-es világgazdasági válság időszakában volt.

A hazai feldolgozóipari vállalatok hangulatindexe számottevően romlott 2022 második negyedévében, ugyanakkor továbbra sem nevezhető kedvezőtlennek – derült ki a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet feldolgozóipari konjunktúratesztjéből.

Az 57 pontos érték arra utal, hogy a vállalatok helyzetükkel még inkább elégedettek, de jelenleg is zajlik a járványhelyzetből való helyreállás, és ezt egyelőre sem az orosz–ukrán háború, sem a gyenge forint nem tudta még érdemben visszafogni. A felmérés szerint a belföldi rendelésállomány változatlanul magasnak mondható, igaz, a külföldi rendelésekben tapasztalható némi visszaesés. A Kopint-Tárki felmérése alapján az előrejelzések szerint a következő fél évben még mind a belföldi, mind a külföldi értékesítés tovább fog emelkedni, de a vállalatok már lassulást vetítenek előre az ezt követő időszakban – a mértéke azonban még bizonytalan.

A bizalmi index már jó ideje alig valamivel a bizonytalanságot jelentő 50 pontos határ felett tartózkodik, és a bizonytalanság jelenleg nem elsősorban a vállalatok saját helyzetmegítéléséből fakad, hanem abból, ahogy a cégek az ország kilátásait látják.

Trendjében a magyar gazdaság rövid távú kilátásait alig valamivel értékelik jobbra, mint a 2009-es válság idején, illetve a forint gyengülése az import oldalon több kárt okoz, mint amennyit nyerni lehet az exporton, ez pedig sok vállalatnak gondot okoz.

„A járványügyi veszélyhelyzet kihirdetése után két évvel már bizonyosan állíthatjuk, hogy a hangulatindexek tekintetében nem volt teljes a visszapattanás a magyar feldolgozóiparban. Az index még megközelíteni sem tudja az akkori értékeket, jelenleg 57 ponton áll, trendjében pedig romló tendenciát mutat” – írja a kutatás, amelyet a Portfolio szemlézett. Tehát a háború kirobbanása, a globális energiaárak gyors emelkedése és a gyenge forint már egyértelműen kedvezőtlen irányba mozdította el a vállalatokat.