2024.02.26
Géza
Kezdőlap Belföld Brüsszel döntött: még legalább egy évig spórolni kell a gázzal

Brüsszel döntött: még legalább egy évig spórolni kell a gázzal

Jövő év márciusáig továbbra is spórolni kell Európa-szerte a gázzal: a mai brüsszeli energiaügyi miniszteri tanácsülésen ugyanis megszületett a döntés, miszerint a gázspórolási rendelet hatályát további egy évvel kinyújtják.

A gázspórólásról szóló EU-rendelet tavaly augusztusban lépett hatályba és az orosz vezetékes gázról való leválás esetleges következményeit volt hivatott tompítani. A rendelet önkéntes jelleggel idén március végéig írta elő, hogy legalább 15%-ot spóroljanak a tagállamok a gázfelhasználásban a megelőző 5 évi átlaghoz képest.

Az Európai Bizottság illetékese március 20-án hivatalosan is bejelentette a rendelet kinyújtására való javaslatot, mivel az orosz vezetékes szállítások drasztikus visszafogása, illetve az LNG-import mennyiségi korlátai, valamint az időjárási tényezők és az ipari igények együtt még kockázatokat vázolnak az idén őszi-téli szezon gázellátására. Sőt, a Bizottság szakmai elemzése arra is rámutatott, hogy spórolás nélkül több forgatókönyv esetén is kiürülhetnek a gáztárolók jövő év elejére, és éppen ezért kellett kinyújtani a rendelet hatályát – írja a Portfolio.

Az eddigi spórolás és az enyhe időjárás együttesének köszönhetően az európai gáztározók telítettsége jelenleg rendkívül magas, 56 százalékos, ez pedig nagyban megkönnyíti a tárolók feltöltését az őszi-téli szezonra.