KezdőlapBelföldBREAKING: Bezárják az iskolákat hétfőtől

BREAKING: Bezárják az iskolákat hétfőtől

Hétfőtől minden iskola bezár, határozatlan időre. Ezt Orbán Viktor jelentette be ma este Facebook oldalán, ahol elmondta úgynevezett tantermen kívüli digitális munkarendet vezetne be az oktatásban.

Már kora este sejteni lehetett, hogy végül mégis megszületik a drasztikus döntést: a koronavírus miatt bizonytalan időre bezárják az összes magyarországi iskolát. Valamennyi parlamenti párt frakciója egybehangzóan az iskolák hétfői bezárása mellett foglalt állást a koronavírus terjedése miatt a pénteki hétpárti megbeszélésen – közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztere.

A világjárvánnyá váló koronavírus fertőzés miatt Magyarországon is érezhetően nő a feszültség. Ma reggel maga a miniszterelnök mondta a rádióban az iskolabezárással kapcsolatos kérdésre, hogy nyugalmat kér az emberektől, hiszen a jelenlegi ismeretek alapján nincs szükség ilyen döntés meghozatalára. A ma délutáni hivatalos sajtótájékoztatón az Index beszámolója szerint Lakatos Tibor  ezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője nem cáfolta, hogy napirenden van az iskolák bezárása, de akkor még azt mondta: akkor hozzák meg ezt a döntést, ha szükséges. Az összes iskola bezárásához az ezredes szavai szerint egy bizonyos esetszám kell, illetve az, hogy a fertőzés földrajzilag is kiterjedjen.

A miniszterelnök esti bejelentésében elmondta 10 akciócsoportot hoztak létre. Ezek közül a leghosszabban az oktatási akciócsoport javaslatairól beszélt: „Döntéseket hoztunk az oktatára nézve is. Arra kell készülnünk, hogy most nem hetekről hanem hónapokról lesz szó, azaz az életünk nem néhány hétre hanem legalább néhány hónapra változik meg és ezekhez a változásokhoz alkalmazkodnia kell mindannyiunknak, a diákoknak is és a tanároknak is. Az oktatási akciócsoportunk megfogalmazta az első javaslatait, amit holnap, holnapután rendeletbe foglalva olvashatnak is. Ennek a rendeletnek a tartalma a következő: március 16-tól, azaz hétfőtől kezdve új oktatási munkarend lép életbe, amit úgy hívunk hogy tantermen kívüli digitális munkarend. Ez azt jelenti hogy a tanulók nem látogathatják az oktatási intézményeket, nem mehetnek be az iskolába. Az igazgatónak be kell mennie az iskolába és a tanároknak is folytatniuk kell a tanítást, de digitális eszközökkel.”

Magyarország miniszterelnökének bejelentése

Magyarország miniszterelnökének bejelentése

Közzétette: Magyarország Kormánya – 2020. március 13., péntek