2023.12.08
Mária
Kezdőlap Belföld Bevonták Völner Pál ügyvédi papírjait

Bevonták Völner Pál ügyvédi papírjait

Október vége óta nem gyakorolhatja ügyvédi tevékenységét a korrupciós botrányba keveredett Völner Pál. A volt igazságügyi államtitkár néhány hete még dolgozott, ám az ügyvédi státuszát most inaktívra változtatta a kamara a vele szembeni vádemelés után.

Ahogy arról beszámoltunk, Völner Pál decemberben mondott le államtitkári tisztségéről, miután kiderült: az ügyészség azzal gyanúsítja, hogy összesen 83 millió forintot kapott a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől, Schadl Györgytől, hogy utóbbinak kedvező módon alakítsa a végrehajtói kinevezéseket.

Két héttel ezelőtt pedig vádat is emeltek ellene. A nyomozó főügyészség vádiratában azt indítványozta, hogy a bíróság – beismerés esetén – ítélje dr. Schadl Györgyöt 10 év, míg dr. Völner Pált 8 év börtönbüntetésre, 200, illetve 25 millió forint pénzbüntetésre, továbbá mindkettőjüket 10 év közügyektől eltiltásra, jogi egyetemi végzettséghez kötött foglalkozástól végleges hatályú eltiltásra, valamint rendeljen el velük szemben vagyonelkobzást a jogtalan gazdagodásuk erejéig.

Völner az ellene folyó eljárás ellenére eddig a saját ügyvédi irodájában dolgozhatott Nyergesújfalun, ám a vádemelés óta ennek is vége. Október végén felfüggesztették Völner ügyvédi tevékenységét, így a volt politikusnak le kellett adnia a bélyegzőjét, az ügyvédi igazolványát érvénytelenítették, az ügyvédek névjegyzékében pedig a státusza inaktívra változott, vagyis nem dolgozhat ügyvédként – írja a HVG.

A volt államtitkár egyéni ügyvédi praxisának felfüggesztését a lapnak megerősítette az erről szóló határozatot aláíró Becker Tibor ügyvéd is, aki a Völner esetében területileg illetékes Komárom-Esztergom megyei Ügyvédi Kamara elnöke. Az ügyvédekre vonatkozó törvény szerint ugyanis a kamarai elnök köteles a felfüggesztésről dönteni, ha az ügyvéddel szemben olyan szándékos bűncselekmény miatt emelnek vádat, amelynek büntetési tétele ötévi szabadságvesztésnél súlyosabb.