KezdőlapBelföldBejelentették: doppingoláson érték a sportlövő Péni Istvánt

Bejelentették: doppingoláson érték a sportlövő Péni Istvánt

Most már hivatalos a sajtóhírekből kikerekedő sportbotrány. Pozitív lett az olimpiai kvótás Péni István márciusi doppingtesztje, ennek ellenére ott lehet a május végi eszéki sportlövő Európa-bajnokságon – jelentette be vasárnap a magyar szövetség (MSSZ).

Péni István produkált pozitív doppingmintát a sportlövők indiai világkupáján, majd kezdeményezte önkéntes felfüggesztését a nemzetközi szövetségnél.

„A 2021. márciusi delhi világkupán Péni István pozitív doppingmintát adott. Péni István kezdeményezte önkéntes felfüggesztését a Nemzetközi Sportlövőszövetségnél (ISSF). Az ügy kivizsgálása a rendőrségen és a Magyar Sportlövők Szövetsége Fegyelmi Bizottságánál is folyamatban van. A vizsgálat jelen szakaszában a szabotázs ténye megállapítható, és ezt az ISSF számára is bemutattuk. Az ISSF-nél az első döntés megszületett, hogy nem korlátozzák a versenyzési jogait, így az önkéntes felfüggesztés feloldásra került. Az eszéki Európa-bajnokságon részt vehet. ” – áll az MSSZ közleményében, hozzátették, hogy az ügy lezárása és a végleges döntés a jövő vasárnap rajtoló Eb után várható.

Az MSSZ szerdán jelentette be, hogy felfüggesztette Sidi versenyengedélyét, mert a gyanú szerint behatolt Péni szobájába a márciusi indiai világkupaversenyen. A komáromiak világ- és Európa-bajnokával szemben azután kezdeményezett eljárást az MSSZ, hogy Péni elküldte a szövetségnek a szálloda biztonsági kamerás felvételeit, amelyen állítása szerint látható, amint március 18-án 10.36-kor egy személy bement a szobájába – amelyben édesapjával lakott -, majd 11.21-kor távozott onnan. Információink szerint a hotelben történt incidens során kerülhetett doppingszer Péni vitaminjai közé, s ezért hozott pozitív eredményt a sportoló tesztje az ázsiai Vk-n.

Az indiai világkupán Sidi és Péni egy másik botrányban is érintett volt, miután az 50 méteres összetett szám csapatversenyének fináléjában Péni és Pekler Zalán nem volt hajlandó szerepelni, mert Sidi – állításuk szerint – közös megállapodásuk ellenére felszerelt egy eszközt a puskájára. A „példátlan” eset miatt a szövetség három hónapra megvonta Pekler, Péni és Sidi Gerevich-ösztöndíját.

Indirekt/Blikk