2023.09.29
Mihály
Kezdőlap Belföld Az ügyészség elutasította a kollégáit szexuális erőszakkal vádoló rendőrnő panaszát

Az ügyészség elutasította a kollégáit szexuális erőszakkal vádoló rendőrnő panaszát

Elutasította a Központi Nyomozó Főügyészség Zsiga Katalin panaszát. Közleményük szerint nincs helye további panasznak.

Zsiga Katalin még tavaly decemberben számolt be arról, hogy két kollégája megerőszakolta őt. Elmondása szerint elkábították őt, és az esetről csak egy videóból értesült, melyet kolléganője mutatott meg neki.

“Az egészből csak arra emlékszem, hogy miután letelt a szolgálat, megvacsoráztunk, majd nekem kicsit fájt a fejem, úgyhogy elmentem aludni a panzióban, ahol elszállásoltak minket. Egyébként sem vagyok nagy társasági ember, nem járok bulizni, nem iszom alkoholt, amit a többiek is tudtak. Reggel még rosszabbul voltam, fájt a fejem, görcsölt a hasam. A határról visszafelé tartó úton el is ájultam. Arra tértem magamhoz, hogy egy parkolóban vagyunk, az ablak le van húzva, én meg vérzem” – mondta akkor a Blikknek Katalin.

Az ügyet a Központi Nyomozó Főügyészség vizsgálta, és nyomozásuk során kétséget kizáró módon megállapították, hogy kollégái nem erőszakolták meg Zsiga Katalint, és más bűncselekmény sem történt a sérelmére.

Mint kiderült,

  • az egyik elkövető több száz kilométer távol volt, amikor az állítólagos erőszak történt;
  • Zsiga Katalin nem beszélt a kolléganőjével, akiről tudomást szerzett a történtekről;
  • a videofelvétel nem létezik, az üzenetküldő alkalmazásokban sincs nyoma olyan tartalmaknak, melyek a rendőrnőt érintenék;
  • a szakértői vizsgálatok rámutattak, hogy sem a jármű ülésén, sem a nő ruházatán nem volt anyagmaradvány.

Az eljárást bűncselekmény hiányában megszüntették, Zsiga Katalin azonban panaszt tett a megszüntető határozat ellen. A rendőrnő a panaszában indoklás nélkül módosította korábbi vallomásait, valamint továbbra is azt állította, hogy megerőszakolták őt.

Panaszát a Központi Nyomozó Ügyészség elutasította. “Tekintettel arra, hogy a panasz nem tartalmazott olyan adatokat, amelyek kétséget támasztottak volna az eljárás megszüntetéséről rendelkező határozat megalapozottságával vagy törvényességével kapcsolatban, a nyomozás folytatásának nincs helye” – írták a közleményben.