KezdőlapBelföldAz érettségizők szerint maszkban még puskázni sem lehet

Az érettségizők szerint maszkban még puskázni sem lehet

Ma is fokozott elővigyázatossággal írásbelizhetnek a diákok. 9 órakor a matematikával folytatódik az idei érettségi.

Képek: MTI/Árvai Károly

A diákok túl vannak a magyar érettségin, ami a vizsgázók szerint nem volt túl nehéz. Az érettségi körül, a járvány miatt, kialakult feszült légkör azért sokuk szerint megnehezítette a koncentrált felkészülést. Nincsenek könnyű helyzetben a most érettségizők, mert soha senki nem vizsgázott még így: védőmaszkban, fertőtlenítésre kész takarító-hadsereggel a folyosókon. Az új szabályok miatt azok kerültek különösen nehéz helyzetbe, akik puskázni szerettek volna. Az Indirekt nem reprezentatív felmérése során kiderült, ha valaki akart volna se nagyon tudott lesni a feladatok kidolgozás közben. Mivel csak tízen lehetnek egy teremben ezért a felügyelőtanár figyelme sem oszlik meg annyira, ráadásul a védőfeleszerelés amiben legtöbben írják a dolgozatokat sem teszi lehetővé, hogy a feladatlapon kívül mással is foglalkozzanak, annyira körülményessé válik így a munka.

A mai napon matematikából középszinten 65 630-an, emelt szinten 4892-en érettségiznek. A matematika középszintű írásbeli vizsga 180 percig tart.

A diákok először az I. (45 perc), majd a II. feladatlapot (135 perc) oldják meg, a feladatlapokon belül a rendelkezésére álló időt tetszés szerint oszthatják meg az egyes feladatok között és a megoldások sorrendjét is meghatározhatják. A 10-12 feladatot tartalmazó I. lap az alapfogalmak, definíciók, egyszerű összefüggések ismeretét hivatott ellenőrizni.

A II. feladatlap két részre oszlik: az A jelű rész három feladatot tartalmaz, a feladatok egy vagy több kérdésből állnak. A B jelű rész három, egymással megegyező pontszámú feladatból áll, amelyből a vizsgázó választása szerint kettőt kell megoldani, és csak ez a kettő értékelhető.

A matematika emelt szintű írásbeli vizsga 240 perces.

A megírt dolgozatok csakúgy mint tegnap a magyar tételeknél, egy napra karanténba kerülnek, mielőtt a szaktanárok kijavítanák őket.