2024.02.29
Elemér
Kezdőlap Belföld Az energiaital barát vagy ellenség: meghökkentő eredmény született

Az energiaital barát vagy ellenség: meghökkentő eredmény született

Az energiaitalokról alkotott közvélemény hihetetlenül megosztott. Cikkünkben egy kiterjedt szakmai kutatás alapján igyekszünk eloszlatni a tévképzeteket és félelmeket. 66531 emberen vizsgálták, megdöbbentő az eredmény!

Manapság az internetes hírözön és a közösségi média mindenható jelenléte mellett kifejezetten nehéz olyan véleményekkel találkozni, amelyek egy adott témakörben egyaránt, tárgyilagosan veszik figyelembe a pro és kontra tényeket, így kialakítva egy teljesen valóságon alapuló megítélést. Hiába a tudományos megerősítések és a statisztikák, a bulvárfaktor sokszor erősebb, és ez nagyon meglátszik többek között az energiaitalok megítélésén is. Az ellenzők “brit tudósokról” szóló bulvárcikkek, valamint “a szomszédom unokahúga hallotta” jellegű félinformációk alapján határozottan állítják, hogy az energiaital az ördögtől való, káros és veszélyes, mások pedig úgy döntik magukba, mintha csak vizet innának. Itt az ideje jó pár kérdést tisztázni. Ehhez pedig a legnagyobb, független szakmai szervezet kutatásaira támaszkodhatunk. Az Európai Unió Európai Bizottsága megbízására, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (European Food Safety Authority – EFSA) 66531 emberen végzett vizsgálatot. A hatóság kiemelkedően magas szakmai színvonalon végzett munkája kellő biztosíték arra, hogy az általuk megállapított tények valóban hiteles tények. Mielőtt azonban ismertetjük a kutatás eredményét tisztázzuk, hogy mit várnak a fogyasztók egy energiaitaltól.

Energiát és éberséget, amitkét fő összetevő biztosít. A cukor/szénhidrát adja az energiát, a koffein az éberséget. A koffein élénkítő hatása fogyasztás után már 15-30 percen belül érezhető és ez a hatás különböző befolyásoló tényezők (pl. életkor, testsúly) függvényében akár nyolc órán keresztül is tarthat. A koffein a véráramba jutva, a vérereket összehúzza és többek között az adenozin molekulát blokkolja. Ez a molekula jelzi nekünk a fáradtságot, álmosságot és ezért érezhetjük ébernek magunkat a koffein elfogyasztása után. Koffein túladagolás esetén is vannak azonban rizikófaktorok, amelyeket valóban érdemes figyelembe venni. Ezért nem jó ötlet naponta például tíz erős kávét sem meginni.

Immár hivatalosan kijelenthető, hogy egy egészséges felnőtt esetében 200 mg-nál nem nagyobb egyszeri koffeinadag, ami nagyjából 2 csésze kávéban, vagy 2 doboz (2×250 ml) energiaitalban lévő koffein mennyiségnek felel meg, nem idéz elő klinikailag lényeges változásokat a vérnyomásban, a szívizom véráramában, a vízháztartásban vagy a testhőmérsékletben és nem csökkenti az érzékelt erőfeszítést/erőkifejtést a testmozgás során. Azaz egy egészséges felnőtt embernek valószínűleg nem okoz egészségügyi gondot, ha egyszerre elfogyaszt 2 csésze presszó kávét vagy 2 doboz energia italt. Ugyanez mondható el a napi összes forrásból származó, 400 mg-ot nem meghaladó koffein fogyasztás esetén is. Azaz egy egészséges felnőtt embernek valószínűleg nem okoz egészségügyi gondot, ha egy nap elfogyaszt 5 csésze presszó kávét vagy 5 doboz energiaitalt.