2020.07.07
Apollónia
Kezdőlap Belföld Az elsüllyedt Hableány matrózának édesanyja: "álmomban újra beszélgetek a fiammal"

Az elsüllyedt Hableány matrózának édesanyja: “álmomban újra beszélgetek a fiammal”

Julika néni egy évvel a turistahajó tragédiája után sem tudja elfogadni fia elvesztését.

Az édesanya már csak álmában találkozhat a tragikus sorsú fiával Fotók: Indirekt

Egy éve a kisebbik fián, Tiboron kívül senki nem nyitja rá ajtót a 82 éves Julika nénire, akinek fia, Jani matrózként szolgált a Dunán közlekedő Hableány fedélzetén, majd veszett oda a hullámsírba. Mint ismert, tavaly május 29-én a kis magyar turistahajót a Margitsziget lábánál utolérte a négyszer akkora szállodahajó, majd egyszerűen átgázolt rajta. A Hableány hét másodperc alatt elsüllyedt, a fedélzetén utazók közül 28-an haltak meg.

Pethő Tibor és édesanyja, Julika néni az elhunyt matrózt, Jánost gyászolja

– Álmomban újra beszélgetek a fiammal, Janival, olyankor ő megint egy kisgyerek. De ha felébredek, nehéz elfogadni, hogy ő már nincs többé. Olyankor sírva várom a következő éjszakát – mondta a Blikknek az elhunyt matróz édesanyja.

Az Indirekt megkereste Julika nénit, aki elmondta: pénteken délelőtt felutazik Budapestre, hogy hajósokkal együtt emlékezzen a Hableány tragédiájára.

– Már nem várom, hogy a felelősök közül bárki is elém álljon, és bocsánatot kérjen, amiért elvették a kisfiam életét. Hiszen ha eddig nem tették, ezután se fogják. Csak abban reménykedem, hogy a gázoló hajó kapitánya élete végéig börtönbe kerül – mondta az Indirektnek a gyászoló édesanya.

Julika néni és fia reméli, hogy a vétkes kapitány élete végéig rács mögé kerül

A Hableány tragédiájának okozásával a szállodahajó kapitányát, C. Jurijt vádolja a bíróság. A koronavírus járvány miatt tavasszal elmaradt tárgyalás majd ősszel folytatódik a Központi kerületi Bíróságon.

Indirekt/Blikk