2021.10.24
Salamon
Kezdőlap Belföld Az ellenzék szerint Kínából érte támadás az ellenzéki előválasztás informatikai rendszerét

Az ellenzék szerint Kínából érte támadás az ellenzéki előválasztás informatikai rendszerét

Ma reggel hét órától ismét lehet szavazni, folytatódik az ellenzéki előválasztás. A szervezőknek annyit már sikerült kideríteniük, hogy honnan érte a voksolást kiszolgáló rendszert a túlterheléses támadás.

Két nappal, szeptember 28-ig meghosszabbítják az ellenzéki előválasztás első fordulóját, miután szombaton, néhány órával az indulás után, kora délután összeomlott az online szavazást lebonyolító, illetve a személyes voksolást is kiszolgáló informatikai rendszer – jelentette be vasárnap este az Országos Előválasztási Bizottság.

A szervezők eleinte azt mondták, a váratlanul nagy választói érdeklődés miatt történt a leállás, később viszont már túlterheléses, illetve célzott kibertámadást emlegettek. Az előválasztásban részt vevő hat párt – DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd – a kormányt nevezte meg a támadás felelősének, de erre utaló bizonyítékot nem mutattak be. A Fidesz erre egy egy mondatos közleményben annyit reagált, hogy: „Saját bénázásukat ne kenjék másra!”

A tervek szerint ma, azaz szeptember 20-án hétfőn folytatódik az előválasztás, már reggel 7 órától lehet majd újra szavazni.

Bedő Dávid, az Országos Előválasztási Bizottság momentumos tagja a Telexnek elmondta, több terheléses tesztet is lefuttattak a pártok és az aHang szakemberei vasárnap, ezek során megbizonyosodtak, hogy működik majd a rendszer hétfőn, ami egy teljesen új háttérkörnyezetben fut majd, így a jövőben ki tudják védeni a mostanihoz hasonló, komplexebb támadásokat is. A tömeges terhelés okainak, módjának és származási helyének vizsgálatába bevonták Frész Ferencet, a Cyber Services Zrt. szenior kibervédelmi szakértőjét, aki korábban az Európai Unió Tanácsával és a NATO-val is együtt dolgozott.

Bedő „nagyon valószínűtlennek” nevezte, hogy konkrét, kézzel fogható bizonyítékot találjanak arra nézve, hogy a kormány áll a támadás mögött, de a pártok szakemberei biztosak abban, hogy ez történt. A momentumos politikus szerint egyedül a kormánynak állt érdekében, hogy leálljon az előválasztás.

Annyit már sikerült kideríteniük, hogy a támadás Kínából jöhetett.

Indirekt/Blikk