2023.09.29
Mihály
Kezdőlap Belföld Az egész országra riasztást adtak ki: mindenhol lezúdulhat az eső

Az egész országra riasztást adtak ki: mindenhol lezúdulhat az eső

Az időjárás-előrejelzés szerint felhős, zivatarokkal teli napra kell számítanunk.

Pénteken a Dunántúl nyugati részén lehet vastagabb a felhőzet, máshol fátyolfelhőzet szűri a napsütést, valamint gomolyfelhők is képződnek. Estére a Dunántúl többi részén is megvastagodhat a felhőtakaró. Elsősorban a déli óráktól főleg a Dunántúl északnyugati, nyugati felén és az Északi-középhegység tágabb térségében várhatók záporok, zivatarok, az Alföld délkeleti részén a legkisebb a csapadék előfordulási esélye. A délkeleti szél nagyobb területen megélénkül, zivatarok környezetében átmeneti szélerősödés is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 21- 27 fok között várható, késő estére 12-18 fok közé hűl le a levegő.

Este a fátyolfelhőzet az ország nagyobb részén megvastagszik, de főként a délkeleti, keleti tájakon szakadozottabb, vékonyabb maradhat a felhőzet. A nyugati és északi megyékben továbbra is előfordulhat záporeső, esetleg zivatar, másutt kisebb a csapadék esélye. A légmozgás általában gyenge vagy mérsékelt lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet jobbára 7-13 fok között alakul.

Szombaton a Dunántúl nagy részén vastagabb, összefüggőbb lehet a felhőzet, főként a nap első felében, másutt elsősorban gomoly- és fátyolfelhőkre számíthatunk több-kevesebb szűrt napsütéssel. A déli, délkeleti országrészben kevesebb, máshol több körzetben valószínű záporeső, zivatar. Továbbra is lesznek száraz területek. Zivatarok környezetében átmenetileg megerősödhet a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 19-27 fok között várható. A hosszabb ideig csapadékos tájakon mérhetjük az alacsonyabb, délkeleten a magasabb értékeket.

Vasárnap a fátyolfelhők mellett több helyen erőteljesebb gomolyfelhő-képződés várható, emellett az ország nagy részén hosszabb-rövidebb napsütésre is számíthatunk. Szórványosan előfordul zápor, zivatar. Helyenként megélénkül az északi, északkeleti szél, zivatar térségében pedig erős széllökések is lehetnek. Hajnalra 7-13 fok közé hűl le a levegő, délután 19-27 fok közötti értékeket mérhetünk, délkeleten, keleten lesz melegebb idő.

(met.hu)