2023.12.08
Mária
Kezdőlap Belföld Autósok, figyelem: mostantól nincs ráhagyás, a legkisebb sebességtúllépést is büntetik

Autósok, figyelem: mostantól nincs ráhagyás, a legkisebb sebességtúllépést is büntetik

A notórius gyorshajtók kibúvójának vége, mostantól már az apró sebességtúllépést is büntetik.

Valószínűleg minden autós tisztában volt vele, hogy Magyarországon nem kell annyira komolyan venni a sebességhatárokat, a traffipaxok által mért sebességre ugyanis mindig ráhagyott egy kicsit a hatóság: az eddigi gyakorlat szerint 100 km/h-s sebességhatár alatt 3 km/h volt a tolerancia, afelett pedig 3 százalék. A rendőrség most megerősítette a vezess.hu információit, miszerint május 1-től megszűnik ez a gyakorlat.

Hogy teljesen érthető legyen, az eddigi rendszer szerint 50-es korlátozásnál 53 km/h-s sebességnél még nem büntettek, 100-nál pedig 103-mal is lehetett menni bírság nélkül. Május 1-től azonban az 50 már tényleg 50-et jelent.

„A továbbiakban a sebességtúllépés jogsértés esetén a jogsértést feldolgozó ügykezelő rendszer a mért sebesség alapján állapítja meg a közigazgatási bírság összegét” – válaszolta az autós portál kérdésére az ORFK.

Az eddigi ráhagyásokat a traffipaxok hibahatárának hívta a köznyelv, a törvény szerint ugyanakkor mostantól a hitelesített sebességmérő eszközöknél nem számolnak már ezzel. Elvileg, ha a helyszínen nem csípik el a gyorshajtót, ott továbbra is megúszhatja a bírságot, ugyanis 100 km/h alatt plusz 15 km/h-ig, míg 100 felett 20 km/h-ig nem az objektív felelősség elve szerint jár el a rendőrség. Vagyis autópályán például 150 km-es tempóval is elkerülhető a bírság saját autóval.