2022.11.28
Stefánia
Kezdőlap Belföld Alig állnak szóba egymással az olimpiára készülő magyar női tőrcsapat tagjai

Alig állnak szóba egymással az olimpiára készülő magyar női tőrcsapat tagjai

Bizarr helyzet: úgy készülnek közös szereplésükre az olimpián, hogy szinte nem is beszélnek egymással…

A tokiói játékokra a magyar női tőrcsapat Kreiss Fanni, Kondricz Kata, Pásztor Flóra, Lupkovics Dóra összeállításban harcolta ki a kvótát, utóbbi helyett azonban a szövetség – a csapattársak tiltakozása ellenére – a magyar rekordot jelentő, hetedik olimpiáján induló Mohamed Aidát nevezte be, ő utazhat Japánba. Mindez május végén derült ki, akkor elképesztő indulatok kerültek a felszínre. Ám eltelt másfél hónap, és remélni lehetett, talán sikerül a sportolókat egy oldalra állítani. De a válogatott hétfői nyilvános tatai edzésén kiderült, még mindig hatalmas az ellentét a csapattársak között!

A 45 éves vb-ezüstérmes, Európa-bajnok csapatba állítása ellen fiatalabb társai nyílt levélben emeltek szót, a szövetség azonban – a hazai ranglistás helyezésre hivatkozva – kitartott Mohamed mellett. Így tartalékként ott lesz Tokióban.

– Minden nap úgy jöttem le edzeni, hogy tudom, milyen célért küzdök, ha szükség van rám, mindent beleadok, hogy olyan eredményt érjünk el, amire büszkék lehetünk. Az elmúlt időszakban csak a feladatomra koncentráltam, próbáltam kizárni a körülöttem lévő zajt – mondta a Blikknek Mohamed, aki nem tagadja, továbbra sem felhőtlen a viszony a csapatban. – Nem beszélgettünk a helyzetről, de a feladatunkat, úgy érzem, megoldottuk. Együtt edzettünk, videóztunk, szakmai kérdésekben kommunikáltunk.

A vívók tatai nyílt edzésén a női tőrözők ugyan összeálltak egy-két közös képre, de látszott, nincs minden rendben náluk. Ahogy a hazai ranglistát vezető Kreiss Fanni fogalmazott, ezt a konfliktust egyféleképpen lehetett volna elsimítani, azzal, ha Lupkovicsot visszateszik a csapatba.

– Nagyon rosszul érintett minket, hogy Dóri kikerült a csapatból, nem tartjuk igazságosnak a döntést. Ugyanakkor nem tudunk rajta változtatni, hárman tartjuk egymásban a lelket, és megpróbáljuk a lehető legtöbbet kihozni magunkból. Azt a csapategységet nem lehet viszont helyettesíteni, ami négyünk között volt, úgy gondolom, kint Tokióban Dóriért is kell küzdenünk majd – fogalmazott az UTE vívója.

Szerettük volna megkérdezni Feczer Viktor vezetőedzőt – akinek a javaslata ellenére került ki Lupkovics a csapatból – arról, hogyan lehet eredményesen dolgozni ilyen körülmények között, de nem kívánt nyilatkozni. Boczkó Gábor, a szövetség sportigazgatója ugyanakkor kérdésünkre hangsúlyozta: a felkészülés rendben zajlott, a szövetség döntése után a csapat tagjai profi versenyzőkként dolgoztak tovább.

Indirekt/Blikk