KezdőlapBelföldAlaposan átalakultak a fűtésre vonatkozó szabályok

Alaposan átalakultak a fűtésre vonatkozó szabályok

Januártól nagy változás jön a fűtésnél.

Az innovációért és technológiáért felelős miniszter több ponton módosította az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 2006-os jogszabályt – jelent meg a Magyar Közlönyben.

A lap szerint változás lesz, hogy a meglévő épület jelentős felújítása vagy olyan bővítése esetén, ahol a bővítés mértéke meghaladja a bővítendő épület hasznos alapterületének 100 százalékát, az épületnek meg kell felelnie az új épületekre előírt energetikai jellemzőknek. A lakó- és szállás jellegű épületek esetében az egy négyzetméterre vetített éves energiafogyasztás a világítás nélkül 100 kilowattról 76 kilowattra változik.

Ezen kívül pedig megváltoznak az új fűtési és hűtési rendszer létesítésének szabályai is. Az új épületekben ugyanis olyan önszabályozó készülékeket kell felszerelni, amelyekkel minden egyes 12 négyzetméternél nagyobb alapterületű helyiségben önállóan szabályozható a hőmérséklet. Meglévő épületek esetében akkor kell beépíteni a önszabályozót, amikor a hőtermelőt cserélni kell, ha hőszállító és hőleadó rendszer átalakítása nélkül beépíthetők. Több tulajdonú épületrész esetén érdemes a épületrészenkénti hőmennyiségmérés, illetve a költségmegosztó készülékek alkalmazása.

Az új szabályok 2021 január első napjától érvényesek, azonban a rendelet arra is kitér, hogy az épület hűtésére felhasznált megújuló hőmennyiség a hűtés üzemideje alatt, de legfeljebb április 15-e és október 15-e között vehető figyelembe.

Indirekt/Blikk