2021.05.06
Frida, Ivett
Kezdőlap Belföld Ajjaj: az EMA talált összefüggést az AstraZeneca oltása és a vérrögképződés között

Ajjaj: az EMA talált összefüggést az AstraZeneca oltása és a vérrögképződés között

Összefüggés van az AstraZeneca brit-svéd gyógyszercég és az Oxfordi Egyetem által a koronavírus ellen kifejlesztett vakcina és a vérrögképződéses esetek között – jelentette ki Marco Cavaleri, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vezető tisztségviselője.

Újabb fordulat az AstraZeneca oltóanyaggal kapcsolatban, miután március 18-án közölte az EMA a vérrögképződéses esetek utáni vizsgálatának eredményét: a vakcina hatásos és biztonságos. Az előnyei jóval meghaladják az esetleges mellékhatások kockázatait – közölték akkor.

Ezzel szemben az Index kiszúrt egy ma megjelent olasz lapinterjút, amiben az Európai Gyógyszerügynökség oltási stratégiával és egészségvédelemmel foglalkozó egységének vezetője az Il Messaggero című lapnak adott interjúban már az ellenkezőjét mondja. Véleménye szerint most már ki lehet mondani:

Világos, hogy van összefüggés a vakcina és az utóbbi hetekben tapasztalt vérrögképződéses esetek között, de azt még nem tudni, mi váltotta ki ezeket a reakciókat.

Az AstraZeneca vakcinája és a vérrögképződés közötti összefüggés gyanúja elsőként Ausztriában merült fel egy 49 ápolónő halálával. Az osztrák hatóságok felfüggesztették a vakcinával való oltást amit több más európai országban is követtek. Több országban úgy döntöttek, hogy életkori korlátozásokkal folytatják az oltást a vakcinával. Németországban csak 60 év alattikat és veszélyeztetett csoportokba tartozókat nem oltanak AstraZenecával, Ausztriában, Dániában, Romániában és Norvégiában továbbra sem használják a vakcinát.

Magyarországon továbbra is oltanak az AstraZenecával, múlt hét csütörtökön több mint 218 ezer vakcina érkezett hazánkba.

Indirekt/Blikk