2023.12.09
Natália
Kezdőlap Belföld A virulógus elmondta, mennyire kell félni az új koronavírus-variánstól

A virulógus elmondta, mennyire kell félni az új koronavírus-variánstól

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a Covid–19-et okozó vírus egy új fajtájára figyelmeztet, ez a variáns pedig erősen mutálódott. A Blikk Rusvai Miklós virológust, egyetemi tanárt kérdezte, kell-e tartanunk az új mutánstól.

– A világ számos pontján, naponta jeleznek új koronavírus-mutánsokat, ám ezek többsége a veszélytelen kategóriába tartozik. Ez a vírus az úgynevezett „figyelemre méltó” besorolásba esik, de ez még nem veszélyes, ilyenből havonta 2-3 mutánst fedeznek fel. Az aggodalomra okot adó besorolásba eső változatok azok, amik elnevezésükhöz híven új védelmi stratégiát kívánhatnak, ám szerencsére ilyen jó ideje nem bukkant fel.

Egy hónapja négy országban hat esetet észleltek, egyet-egyet az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Izraelben, valamint három esetet Dániában. Beszélhetünk veszélyről?

– A Covid–19 új, BA.2.86-nak nevezett vonala legalább három tucat mutációval rendelkezik, ezek pedig különböznek a jelenleg uralkodó, a világjárványt, korlátozásokat okozó XBB.1.5 változattól. Felkészülésről beszélhetünk, veszélyről nem: a világ virológusai összehangolt munkával figyelik a vírus mutálódását, terjedését.

Ez az új mutáns miért kap az átlagnál nagyobb figyelmet?

– Csak a rengeteg variánsa miatt, mert arra nincs bizonyíték, hogy a BA.2.86 gyorsabban terjedne vagy súlyosabb megbetegedéseket okozna, mint a korábbi változatok.

Aggódhatunk a koronavírus-mutánsok miatt?

– Aggódhatnánk azért is, hogy a fejünkre esik egy cserép, ha kimegyünk az utcára. A Covid–19 ellen kialakított protokoll, a védekezésre vonatkozó tanácsok ma is változatlanok. Nem aggódni kell, oda kell figyelni, s ha majd mi virológusok aggódni kezdünk, akkor szigorúan be kell tartani a járvány megelőzését, lassítását elősegítő szabályokat. Ám jelenleg ilyenről nincs szó, s szerintem nem is lesz a közeljövőben.