2021.06.20
Rafael
Kezdőlap Belföld A válogatott játékosokkal teletűzdelt Vasas lemaradhat a feljutásról

A válogatott játékosokkal teletűzdelt Vasas lemaradhat a feljutásról

Drámaian alakul a véghajrá a magyar labdarúgás második vonalában. Bár a szezon elején sokan a tavaly lemaradó Vasast, illetve az NB I-ből kieső Debrecent gondolták a két feljutónak, ha valami csoda nem történek, a Vasas idén is lemarad a feljutásról.

Az NB II utolsó előtti fordulóját rendezték a hétvégén. A kiesés már most eldőlt, a Kazincbarcika, a nemrég még NB I-es Kaposvár és a DEAC búcsúzott a másodosztálytól. A feljutásért viszont óriási a harc és csak az utolsó forduló dönt majd. A Debrecen hátrányból fordítva nyert a Szentlőrinc otthonában, ezzel nagy lépést tett az első osztály felé.

Mivel a Vasas Nyíregyházán kikapott, a Gyirmót viszont nyert, így utóbbi utolérte pontszámban a Vasast, de mivel kettőjük egymás elleni eredménye Gyirmótnak kedvez, így a Győr-Sopron megyeik kerültek feljutó helyre.

„Az első félidőben nem találtuk a ritmust. Sokat volt nálunk a labda, de nem tudtunk úgy dominálni, ahogy szerettünk volna, az ellenfélnek talán egy lehetősége volt, azt ki is használta. A második játékrészben próbáltunk ritmust váltani, ami azért nagy részben sikerült is. Rengeteg kimaradt helyzetünk volt, az ellenfél pedig ismét kontrából szerzett gólt, amivel eldöntötte a mérkőzést. Az öltözőben felhívtam a játékosok figyelmét, hogy mindenki saját magában keresse először a hibát.”

Nagy Miklós 2019 decemberében vette a Vasas FC irányítását. Olyan anyaga feltételeket teremtettek meg Angyalföldön, amik után nem is lehetett más az elvárás, mint a szezon végén a feljutást. Az NB I. gólkirálya, Radó András, a Mezőkövesd egyik legjobbja Pekár László, vagy az Újpest két remek futballistája, Litauszki Róbert és Feczesin Róbert érkezése is azt bizonyította, hogy minőségi futballistákkal igyekeztek elérni a célt.

Aztán a Vasas olyan pocsékul kezdett, hogy már a hatodik forduló után szerződést bontottak Bene Ferenc vezetőedzővel és érkezett Schindler Szabolcs. A csapat nem nagyon találta önmagát, a tizedik forduló után csak a 16. helyen állt a tabellán, éppen nem kieső pozícióban.

Lassan magára talált a csapat, és egészen az első helyig küzdötte fel magát. Közben azért be-be csúszott néhány kellemetlen vereség, a Békéscsaba ellen otthon, vagy Szolnokon, de stabilan ott marad a legjobb kettőben a csapat.

Viszont a Gyirmót meg csak nem akart hibázni. A szezon második felében csak kétszer kapott ki, viszont az utolsó 16 meccséből tizenkétszer nyert és négyszer játszott döntetlent. Megérkezett a Debrecen és a Vasas mögé, és az angyalföldiek hibáját könyörtelenül kihasználva utol is érte riválisát. Mivel ősszel a Girmót 2-0-ra verte a Vasast, Angyalföldön meg 1-1 lett a két csapat összevetésében a Gyirmót áll jobban, így pontegyenlőség esetén is előrébb fog végezni.

A képlet roppant egyszer, ha az első kettő nyer a vasárnapi utolsó fordulóban, az NB I-es lesz. Bonyolult feladat egyik csapatra sem vár, az ellenfeleknek már gyakorlatilag mindegy hol végeznek. A Debrecen a 9. helyen álló Haladást, a Gyirmót a 14. Békéscsabát, míg a Vasas a 12. ETO FC Győrt fogadja. Óriási meglepetés lenne ha bármelyik csapat hibázna.

A Vasas 2018-ban esett ki, 2019-ben a negyedik, tavaly a csonka, a pandémia miatt a 27. fordulóban lefújt bajnokságban a harmadik lett. Könnyen lehet, hogy sorozatban harmadszor maradnak le a feljutásról, pedig idén úgy erősítettek a kereten NB I-es futballistákkal, hogy ezt a blamát ne éljék meg.

A Gyirmót 2016-ban megnyerte az NB II.-öt, a Mezőkövesddel jutott fel, de a következő idényben utolsó lett és vissza csúszott. A győri klub stabil anyagi háttérrel rendelkezik. A klub tulajdonosai a Horváth fivérek, Ernő és Ferenc, akik hulladékfeldolgozással foglalkozó Alcufer Kft. tulajdonosi kettejük vagyonát három éve 13,4 milliárd forintra becsülték, amivel akkor a 81. leggazdagabb magyarok voltak. A csapat új stadionját 1993-ban adták át, az Alcufer Stadion 4728 néző befogadására alkalmas. A Csertői Aurél edzette csapat így nagy lehetőség kapujában áll, a sorsuk a saját kezükben van.