KezdőlapBelföldA szakértő szerint tavaszra elfelejtjük az egész koronavírus-járványt

A szakértő szerint tavaszra elfelejtjük az egész koronavírus-járványt

A kutató szerint fertőzöttek ugyan lesznek továbbra is, de betegek sokkal kevesebben.

A csütörtöki kormányinfón bejelentették: eltörlik a járványügyi korlátozások és március 7-én hétfőtől, vagyis a mai naptól megszűnik a kötelező maszkviselés. Dr. Rusvai Miklós ma az RTL Reggeliben arról beszélt, hogyan látja a közeli és távoli jövőt koronavírusügyben.

Az állatorvos és vírusszakértő szerint ez a vírus már nem az a vírus, ami két évvel ezelőtt volt és úgy véli, tavasszal magunk mögött hagyhatjuk az egész covid-mizériát.

Rusvai elmondta, hogy az ötödik hullám véget ért és elhunytak száma is már erőteljesen csökken az elmúlt tíz napban. Úgy gondolja, hogy a járványban azt is szem előtt kell tartani, hogy a koronavírus nagyon megszelídült és ez a szelídülés még tovább fog tartani.

Hozzátette, hogy ez a vírus fertőzés már jóval kevesebb eséllyel küld embereket kórházba és lélegeztetőgépre, és a halálozások száma is kisebb lesz. A vakcinákról elmondta, hogy ez innentől az egyének döntése és a felvétele ugyanúgy opcionális marad, mint például a tüdőgyulladás vagy az influenza elleni készítmény. Innentől ha valaki rizikócsoportba tartozik, és még nem oltatta be magát, mindenképp ajánlott felvennie.

Ennek ellenére aki eddig felvette az oltást, jól döntött, mert az adott járványügyi helyzetben komoly szükség volt rá, hogy minél többen szerezzenek védettséget. A kutató szerint fertőzöttek ugyan lesznek továbbra is, de betegek sokkal kevesebben.

A koronavírus mellett 8-10 egyéb felső légúti, köztük más koronavírus van jelen, és a szakértő azzal számol, hogy a Covid-19 idővel még az influenzánál is enyhébb betegséget okoz. A vírus jelen marad, időnként a felnőttek és a gyerekek is meg fognak fertőződni, de koronavírus elleni intézkedésekre nem lesz szükség.