2021.06.15
Jolán, Vid
Kezdőlap Belföld A politikus állítja: rendőrök verték meg gumibottal a Vigadó téren

A politikus állítja: rendőrök verték meg gumibottal a Vigadó téren

Több tüntetést is szerveztek már a lezárások ellen Budapesten. A Mi Hazánk mozgalom is demonstrált, ám Dúró Dóra, a párt politikusának Facebook bejegyzése szerint még az esemény kezdete előtt rendőrök bántalmazták a párt VI. kerületi elnökét.

Dúró Dóra közösségi oldalán tett közzé egy posztot, melyben rendőrterrorról beszélt. A bejegyzésben egyebek között ezt írja: “A rendőrterror elindult: gumibottal váratlanul gyomorszájon ütötték a Mi Hazánk VI. kerületi elnökét, Tanberger Tibort a Vigadó téren, amikor igazoltatása során a kocsijában mi hazánkos szórólapot találtak.”

Ezt követően rendőrség arról tájékoztatott a honlapján, hogy hozzájuk nem érkezett rendőrségi bejelentés az ügy kapcsán, azonban a Budapesti Rendőr-főkapitányság azonnali kivizsgálást indított, a politikust pedig akkor még nem tudták elérni.

A kivizsgálás pedig meg is történt, ugyanis nem sokkal később a rendőrség újabb közleményt adott ki a police.hu oldalán keresztül, melyben azt írják, semmi nem támasztja alá az állítólagos bántalmazást.

Itt a rendőrség teljes közleménye:

“Egy országgyűlési képviselő 2021. március 15-én délelőtt közösségi oldalán számolt be arról, hogy pártja VI. kerületi elnökét Budapesten, a Vigadó téren rendőrök igazoltatták, majd állítólag gumibottal gyomorszájon ütötték.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság leszögezi, hogy az azonnali hatállyal elrendelt vizsgálat során beszerzett adatok a bejegyzésben szereplő bántalmazást nem igazolják – az állítást sem a helyszín közelében működő térfigyelő kamerák felvételei, sem a környéken szolgálatot teljesítő rendőrök elmondása nem támasztották alá.

A Facebook-bejegyzésben nevesített politikussal a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársainak többszöri próbálkozásra sikerült felvenni a kapcsolatot. A férfi telefonon történő meghallgatása során igazoltatása körülményeit zavarosan adta elő; még azt sem tudta megmondani, hogy milyen típusú autóval parkolt le a Vigadó téren. A meghallgatás végén kijelentette, hogy sérelmére bűncselekményt nem követtek el, hamisan vádolni pedig senkit nem akar. “

Ezzel szemben most a Mi Hazánk legújabb közleményében arról tájékoztat, hogy “igenis gumibottal váratlanul gyomorszájon ütötték a Vigadó téren Tanberger Tibort, a Mi Hazánk VI. kerületi elnökét ma reggel, amikor igazoltatása során a kocsijában mi hazánkos szórólapokat találtak.” A közleményben azt írják “A rendőrök cinikusan azt mondták neki, nyugodtan tegyen feljelentést, ezután pedig szabadon engedték, tehát még csak elő sem állították, nincs apropójuk semmilyen eljárásra.”

Továbbá arra is kitérnek, hogy Novák Előd, a Mi Hazánk alelnöke később egy rendőr ezredesnél panaszt tett a bántalmazás miatt, telefonos kapcsolatban volt Tanberger Tiborral (ahogy a reggeli igazoltatás előtt és után is), aki a gépkocsija rendszámát is bediktálta így közvetve a főtisztnek, tehát abszurd az a rendőrségi állítás, hogy még azt sem tudta megmondani, hogy milyen típusú autóval parkolt le a Vigadó téren. A hatalmas rendőri készültség bizonyára a szokásos kamerafelvételeket is biztosítja, bár mivel a bántalmazott politikus egyedül volt, a vallomásán kívül igazolni nem tudjuk az esetet, és a rendőrség utólagos kérdései, hogy miért ment oda jóval hamarabb, gépkocsijában mi hazánkos kellékekkel, szervező volt-e, azt vetítik előre, hogy még őt akarják megbüntetni, meghátrálásra bírni. Bár Tanberger Tibor mindezek után feljelentést nem kívánt tenni, a panaszt megtette a Mi Hazánk alelnöke, s az eset korrekt kivizsgálásában bízik a bántalmazott politikus is – áll a közleményben.

Az ügyben most megszólalt az érintett politikus is, akit állítólag gyomorszájon vágtak a gumibottal. Tanberger Tibor közleményét változtatás nélkül közöljük:

“Ma reggel a Vigadó téren velem szemben történt rendőri intézkedés kapcsán rendőrségi közlemény jelent meg, melyben mint szavahihetetlen, de legalább is mint zavart elméjű állampolgárként próbálnak beállítani, azt sugallva, hogy ott “semmi rendkívüli nem történt”, megkísérelve, hogy lejárassanak ezzel engem, illetve általam a Mi Hazánk Mozgalmat. Mivel pártom minden törvénysértéssel kapcsolatban nem csak saját tagjait, de minden magyar állampolgárt kész megvédeni, akár a rendőri túlkapásokkal szemben is, ezért nem kérdés, hogy a párt a tiltakozásának hangot is adott, és Novák Előd hivatalosan is panaszt tett, amit köszönök. Azonban ügyvédem tanácsára elálltam a hivatalos panasztételtől, hiszen egy bizonyítási hiányt könnyen átfordíthatnak hivatalos személyt érintő hamis vádi eljárásba, a Mi Hazánk Mozgalom lejáratásába. Ezért döntöttem tehát a bántalmazás miatti feljelentés mellőzése mellett, és nem azért, mert “ma reggel nem történt semmi a Vigadó téren”.

Indirekt/Blikk