2023.03.30
Zalán
Kezdőlap Belföld A fiatalok leginkább a kiadó szobákat keresik Budapesten (x)

A fiatalok leginkább a kiadó szobákat keresik Budapesten (x)

Amikor elkezdődik az új tanév, és visszatérnek a diákok, akkor a kiadó ingatlanok is hamar gazdára találnak. Az elmúlt években a trendek némiképp megváltoztak. Budapesten egyre több fiatal bérel inkább szobát, mint egy teljes lakást, de a kollégiumi férőhelyekre is kevesebben pályáznak, inkább a kiadó szobákat keresik. Nagyon sok az egyetemista a bérlők között, de a pályakezdők körében is egyre keresettebbek a kiadó szobák. Ennek többek között az is az oka, hogy az elmúlt pár évben megváltozott a bérlési kultúra Magyarországon, ahogyan az ingatlanhelyzet is.

Képek: Pixabay

A koronavírus szerepét sem szabad ebben lebecsülni, ugyanis egyrészt a vírusnak köszönhető, hogy a lakástulajdonosok szívesebben adják ki a lakásukat családoknak, pároknak, vagyis munkahellyel rendelkezőknek, mint diákoknak, fiataloknak. Másrészt a családok, párok készéről is nagyobb a kereslet a kiadó lakások iránt, mint régebben, ugyanis a magas ingatlanáraknak köszönhetően egyre nehezebb ma lakást vásárolni. Az albérletekben tehát inkább családosok és párok költöznek, a fiatalok pedig inkább a kiadó szobákat keresik.

Miért olyan népszerűek a kiadó szobák?

A kiadó szobák népszerűsége az elmúlt időszakban egyre inkább nő. Akadnak ugyan olyan magántulajdonú lakások, melyek szobáit külön adja ki a tulaj egy-egy bérlőnek, de manapság inkább a szobákat cégek adják ki a saját tulajdonú ingatlanjaikban. A Kiadó szoba Budapest oldalon is jól látszik, hogy a Global Best Property Zrt. kiadó szobái, ahogy a legtöbb céges kiadó ingatlan esetében magas színvonalról árulkodnak. A céges tulajdonú kiadó szobák általában bútorozottak, jól felszereltek, gépesítettek, tehát a lakónak csak költöznie kell.

Emellett az is egyre nagyobb igény már a fiatalok részéről, hogy lakhatási támogatást tudjanak az ingatlanra igényelni, ez pedig a magántulajdonú lakások bérlése esetén nem mindig lehetséges, ugyanis még mindig sokan vannak a tulajdonosok között, akik nem adóznak az albérletek után, és számlát sem tudnak adni, így a lakhatási támogatás nem igényelhető rájuk. A kiadó szobák esetében azonban a legtöbb bérbeadó cég, így tisztán, számlával adja ki a szobát. A legtöbb fiatal ezért választja ezt a lehetőséget.

Mi változott a kiadó szobák tekintetében az elmúlt években?

A kiadó szobákat régebben leginkább a munkavállalók bérelték, és leginkább munkásszállókon lehetett kiadó szobát találni. A turizmus számára is inkább a kiadó szobák voltak érdekesek, és pár évvel ezelőtt még a szobák hosszú távú kiadása nem volt annyira népszerű, mint manapság. A koronavírus járványnak köszönhetően azonban a turizmust érte a legnagyobb kár, így a kiadó szobákra sem volt akkora igény. A szobák hosszú távú kiadása azonban egyre terjed hazánkban.

A nyugati országokban ez már bevett szokás, és hazánkban is egyre jobban terjed ez az irányzat. A kiadó szobák minősége is sokat változott, hiszen az igények is változtak. Ma már nem elegendő a bérlőknek a négy fal és egy ágy, szeretnének kényelmes és otthonos szobákat bérelni.