2022.01.26
Paula, Vanda
Kezdőlap Belföld A 73 éves Gálvölgyi János vallomása:az öregedést nem érdemes ünnepelni

A 73 éves Gálvölgyi János vallomása:az öregedést nem érdemes ünnepelni

Ma ünnepli a 73. születésnapját Gálvölgyi János, aki a rá jellemző vidámsággal mesélt az elmúlt időszakról, munkáról, pihenésről, karanténkilókról és arról, mi tölti ki az estéit a színház helyett.

Hogyan ünnepli a születésnapját?

Még nem tudom, nem én szoktam szervezni ezeket az összejöveteleket. Igazából olyan nagy ünneplésre nincs ok, örülünk, hogy megértük. Ha fiatalodnék, azt megünnepelném, de az öregedést nem érdemes. Persze, csoda, hogy ezt is megéltem, főleg, hogy milyen sok pályatárs ment el az utóbbi időben.

Elgondolkodik ilyenkor az elmúláson is?

Persze, bár nem szeretik a lányaim, ha az elmúlásról beszélek. De nem szoktam túlzásba vinni azért ezeket a gondolatokat. Bár amikor 50 éves lettem, egy ismerősöm pedig azt találta mondani, hogy még egyszer ennyit, akkor lehülyéztem. Bármikor történhet bármi, és az ember nem nagyon lát százéves embereket szaladgálni az utcán.

Ezért döntött úgy néhány éve, hogy felajánlja a szerveit?

Igen, bár nem tudom, mire használhatók még ennyi idősen a szerveim, de ezt nagyon fontos dolognak tartom.

Néhány éve igen fontos volt ez a téma, mivel unokája, Simon is vesetranszplantációra szorult.

Igen, akkor ő az édesapjától kapott vesét. Ezért is tartom ezt ilyen fontosnak. Annyi rossz dolog van az életben, ha tehetünk valami jót, akkor tegyük meg. Egyébként, ha jól tudom, bárkinek felhasználhatják a szerveit a halála után, hacsak nem rendelkezik ennek az ellenkezőjéről.

Önnek is voltak veseproblémái, jól van azóta?

Igen, minden rendben van szerencsére velem is és az unokámmal is azóta. Akkor egyébként arról cikkeztek, hogy tőlem örökölte ezt a veseproblémát, ami nem igaz. Neki is más jellegű betegsége volt és nekem is. De a lényeg, hogy mindketten túl vagyunk rajta.

Azért összejön most a család a születésnapján?

Biztosan, bár a kisebbik lányomékkal együtt lakunk, és amúgy is szoros kapcsolatban van a család, nem szükséges hozzá a szülinapom, hogy összejöjjünk.

A felesége főz ilyenkor vagy van valami specialitása, amivel elkápráztatja a családot?

Sosem tudtam főzni és most sem tanultam meg, ez a dolog olyannyira nem érdekel, hogy ha a feleségem mondjuk azt mondja, el kéne szaladni két kiló krumpliért, azt meg sem hallom. Nyilván ő ennek nem örül, de hát ami nem érdekel, azzal én így vagyok. Ennek ellenére néha eszembe jut, milyen jó lenne, ha tudnék főzni, mert nagyon kreatív dolognak tartom.

Sokan szenvednek most a plusz „karanténkilóktól”, önnek sikerült megúszni?

Sajnos nem, bár nem jött fel rám sok, de másfél hónapja keményen küzdök azért, hogy ledolgozzam. Azóta nem eszem kenyeret. A mozgás hiánya miatt szaladt fel ez a pár kiló, nem mintha korábban sokat edzettem volna, de az esti színházak és próbák azért karban tartanak. Nem vagyok egyébként nagy evő, engem egy őzpörkölttel nem lehet elcsábítani.

Korábban arról mesélt nekünk, hogy volt hónap, amikor semmi bevételük nem volt, csak a nyugdíjuk. Túl vannak már ezen az időszakon?

Igen, és a feleségem profin beosztotta azt is. Mostanában munkából nincs hiány, sokat forgattam a Keresztanyuban, előadásaim vannak, és a múlt héten már játszottam a Rózsavölgyi Szalonban is. De nem hiányoznak az esti színházi előadások, jól esik a pihenés.

Színház helyett mivel tölti most az estéit?

Sorozatokkal. Eddig nem volt időm erre, de most rákaptam főleg a spanyol sorozatokra. A Nagy pénzrablás és a Bebörtönözve a két aktuális kedvenc. Bár tudom, hogy nem fogok megtanulni spanyolul, de ilyenkor azért eljátszom a gondolattal, hogy milyen jó lenne spanyolul megszólalni mondjuk a legközelebbi tenerifei nyaralásunkon.

A Heti Hetes szereplőivel tartják a kapcsolatot? Szoktak beszélni?

Havas Henrikkel, Farkasház Teddyvel és Hernádi Jucival rendszeresen beszélünk, keressük egymást.

Verebes Istvánt kihagyta a felsorolásból. A minap Havas Henrik fejtette ki a véleményét Verebes kijelentéséről, miszerint csak a pénzért vállalta a szereplést. Havas szerint utólag nem illik rosszakat mondani egy évekig futó sikeres műsorról. Önnek mi erről a véleménye?

Ugyanez. Nem kell semmit elvállalni, ha az embernek rossz érzése van tőle.

Hogyan tervezik az idei nyarat?

Optimista vagyok, hisz megúsztuk a betegséget, már mindkét oltást megkaptuk a feleségemmel együtt és nagyon remélem, hogy maszk nélkül lehet majd uszodába, szaunába menni, amit imádok.

Indirekt/Blikk