KezdőlapBelföld6 év fegyházra ítélték pedofília miatt a Videoton korábbi fociedzőjét

6 év fegyházra ítélték pedofília miatt a Videoton korábbi fociedzőjét

Egy állítás áll szemben egy tagadással – védekezett gyakran a tehetséges tréner.

Az NB I-es Videotonnál volt korábban utánpótlásedző az a 26 éves férfi, akit szexuális erőszak és gyermekpornográfia kísérlete miatt ítélt első fokon hat év fegyházra a bíróság. A bestiális eset még 2019-ben történt, a patinás csapat vezetése azonnal menesztette a trénert, az ügyet pedig hivatalos útra terelte. Gy. Csaba az elsőfokú ítélet kihirdetéséig szabadlábon védekezhetett, keddtől azonban nyomkövetőt kell viselnie, a megyehatárt pedig nem lépheti át.

A Székesfehérvári Törvényszék közlése szerint az utánpótlásedzőként dolgozó vádlott 2018-ban lett a kiskorú sértett edzője. Tanítványával az edzéseken kívül is tartották a kapcsolatot. A vádlott 2019 nyarán meghívta magához a fiút, ahol alkoholt fogyasztottak. Később az edző – a srác védekezésre képtelen állapotát kihasználva – tanítványának nemi szervét lemeztelenítette, majd megfogta, és arról a mobiltelefonjával fotókat próbált készíteni. Erre a sértett felébredt, és kiugrott az ágyból. A történtekről a fiatal csak a barátjának és a csapattársainak beszélt. Gy. Csaba tettére csak azután derült fény, hogy a sportklub pszichológusának többen is beszámoltak az edzőjükkel való viszonyukról, valamint arról, hogy zavarja őket a vádlott viselkedése.

Gy. nemcsak a Vidinél volt edző, több kisebb klubnál is megfordult. Többek között a Tamási 2009 FC-nél is dolgozott. A Blikk elérte az egyesület egyik vezetőjét, akit nagyon megdöbbentett a hír.

– Amíg nálunk volt, semmi furcsát nem vettünk észre a viselkedésén. Teljesen normálisan és korrekten viselkedett, a játékosok pedig kifejezetten szerették – fogalmazott szűkszavúan a sportvezető. Közvetlenül a keddi ítélethirdetés előtt Gy. a Szabadbattyán csapatánál edzősködött, a csapatot az utolsó helyről az aranyéremig juttatta. Információink szerint a játékosok rajongásig szerették az edzőt, sokszor mondták is: tudása alapján nem ide való, sokkal erősebb csapatnál lenne a helye. Gy. szakmailag támadhatatlan volt, folyamatosan képezte magát, minden papírt be akart gyűjteni, amit egy edző Magyarországon megszerezhet. Úgy tudjuk, az elnökség tagjai tudtak az ellene folyó perről, úgy gondolták azonban, ameddig nincs ítélet, mindenkit megillet az ártatlanság vélelme.

– Én csak annyit szeretnék elmondani az ügyről, hogy amint megszületett az ítélet, az elnökség tagjaival egyhangúlag úgy döntöttünk, a továbbiakban nem tartunk igényt a tréner munkájára – közölte lapunkkal az egyesület egyik elnökségi tagja.

Értesülésünk szerint amikor valaki rákérdezett Gy.-nél az ügyére, mindig azt mondta, ő ártatlan. Ahogy ő fogalmazott: „Egy állítás áll szemben egy tagadással.”

Szigorodik a törvény

Elkészült a pedofilellenes törvényjavaslat, kedd este pedig Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője és Selmeczi Gabriella be is nyújtotta a parlamentnek. Többek között létrehoznának egy név szerint kereshető pedofil-nyilvántartást. Az adatigénylést meg kell majd indokolni, a megismert adatokat tilos nyilvánosságra hozni, lemásolni. Szigorítanák a büntető törvénykönyvet, jelentősen megemelve a kiszabható büntetési tételeket. Bizonyos munkakörökből kitiltanák a pedofilokat, hogy ne kerülhessenek a gyerekek közelébe.

– Nemcsak a társadalmat kell megvédeni a pedofiloktól, hanem a pedofilokat is a lincselőktől, ha az emberek kezükbe akarják venni az igazságszolgáltatást – hívta fel a figyelmet az új törvénnyel kapcsolatos ellentmondásra Végh József kriminálpszichológus. A szakember szerint a lakóközösségek elüldözhetik az érintetteket, ha megtudják, hogy nyilvántartott pedofil a szomszédjuk. Amerikában épp ezért jöttek létre pedofilok lakta falvak, ahol a börtönből szabadult szexuális bűnözők élnek egymás között. Végh József szerint Magyarországon aligha van egy egész falura való pedofil, és a szakember nem is biztos benne, hogy bűnözőként kellene kezelni őket, hiszen valójában pszichés betegek, akik kezelésre szorulnak.

Indirekt/Blikk